To je to što me zanima!

VELIKO SRCE: Fra Drago Gverić uči djecu vojnike

Hrvatski misionar u Kongu osnovao je strukovnu školu za djecu, kojoj želi pomoći da zaborave rat u kojem su morali ubijati, prostituirati se i drogirati
Vidi originalni članak

Fra Drago Gverić hrvatski je misionar koji u župi Krista Kralja nadbiskupije Bukavu u mjestu Kaziba Republike Kongo vodi školu za bivšu djecu vojnike, koje od milja zove svojim “malim gerilcima”. Riječ je, kaže, o 60 dječaka koji nerado govore o svojim ratnim iskustvima, želeći ih prepustiti zaboravu.
- U školi ih učimo zanatima stolarije i zidarstva - kaže fra Gverić, koji u svom domu u Kongu živi sam, ali društvo mu prave, kako kaže, pričljivi papagaj i majmun. Osim škole za “male gerilce”, fra Gverić upravlja i vodi osam područnih osnovnih škola. U Kongu se, kaže fra Gverić, bijelac mora stidjeti što je bijelac jer se od ranog jutra na brdima i u okolnoj rijeci mogu vidjeti mali kopači zlata, dječaci od osam godina, koji za sitan novac bijelcima prodaju teško nađeno zlato. Često se brdo odroni i odnese mlade ljudske živote domorodaca.
U građanski rat bilo je uvučeno 30.000 dječaka koji su u samo jednom danu morali “ostarjeti” i uzeti oružje u ruke. Osim što su regrutirani za vojnike, većina ih nema što jesti te na dan više od 600 djece umre od gladi.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • bubi1234 27.02.2008.

    domagojbbb... nisam lingvist, ali mi se čini da \"djeca uče\" a \"učitelj podučava\", pa mislim da je u naslovu trebalo pisati \"Fra Drago Gverić podučava djecu vojnike čitanju i pisanju\".

  • domagojbbb 27.02.2008.

    @ bubi1234 ...piše dobro! ova djeca su znala samo ubijati, krasti i prostituirati! učiti je sasvim nešto drugo od podučavati! oni uče čitati i pisati, a mogu ih samo podučavati novom ubijanju, krađi i prostituciji! to sigurno ne žele ni oni, a ni mi!

  • bubi1234 27.02.2008.

    zar ne bi trebalo pisati \"Gverić podučava...\" umjesto \"Gverić uči...\"

Komentiraj...
Vidi sve komentare