To je to što me zanima!

Višak love? Općina Primošten planira uložiti u zlatne poluge

Dok čekaju dozvole za gradnju Doma zdravlja, općinski vijećnici imaju razne prijedloge u što da ulože višak na računu. Planiraju uložiti u sigunu valutu - zlato
Vidi originalni članak

Dok ostali hrvatski gradovi i općine muku muče s bankrotiranim proračunima, načelnika Primoštena Stipu Petrinu muči što sa 10 milijuna kuna viška na računu općine.

"Ajmo novac pretvorit u sigurniju valutu, ajmo kupiti zlato", glasio je jedan od prijedloga iznesen na sjednici Općinskog vijeća, s kojim se isprva Petrina i složio. Kako piše Slobodna Dalmacija, načelnik je pristao da se za milijun eura kupi zlato, a preostali novac uloži u gradnju Doma zdravlja.

- Ma, dajte, kupnja zlata samo je jedna od ideja koju smo razmatrali na sjednici Vijeća. Kako nas država zavlači s izdavanjem dozvola, trenutačno ne možemo realizirati naše planove - sagraditi cestu i Dom zdravlja - pa razmišljamo kako, dok čekamo dozvole, na najbolji način oplemeniti višak u proračunu - rekao nam je Petrina. 

U što će točno uložiti proračunski višak Petrina će, kaže, odlučiti 1. rujna. Trenutačno bi za milijun eura Primošten mogao kupiti 25 kilograma zlata.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • JeanLouis 23.08.2011.

    Ovi komentari kako "oni kupuju zlato" po najvećoj cijeni u povijesti pokazuju koliko ti čitaoci ne znaju o zlatu. Jadno je da je u Hrvatskoj zlato tako malo na cijeni, a vrlo malo na tržištu i da ga je skoro pa nemoguće kupiti. Samo rijetke firme u Sloveniji kao http://www.moro.si ili http://www.zlatne-poluge.com što nudi zlato po pristupačnim cijenama, imaju dobre ponude za hrvatske građane i firme. Nije bitno da li je cijena zlata gore ili dole. Kad neko ima milion eura, tih milion eura u godinu dana jednostavno propada. Kamata koju bi banka isplatila na milion eura je €60000 ili €70000 u najboljem slučaju. Da je općina Primošten, 1.1.2011 kupila zlato za milion eura, mogla je kupiti 29,93 kilograma, što je onda danas u kolovozu mogla prodati za € 1254007. A, to je preko 250,000 eura u 8 mjeseci ili 25% više vrijednosti. Cijena zlata je i u prvom mjesecu bila visoka. Prema tome objašnjenja kako ne treba kupovati kad je cijena zlata visoka nemaju pameti. Da je općine Primošten kupila zlato 1.1.2010. mogla je kupiti 39 kilograma, a prodati na kraj 2010. godine za 1353000 eura. Znači 35% više vrijednosti. A, da to isto zlato prodaje danas, u kolovozu 2011. godine, imala bi 1644000 eura ili 64,4% od uložene vrijednosti prije 1,6 godina.

  • 13.08.2011.

    ma da...sad treba uložiti u zlato kad je najskuplje na globalnom tržištu....bravo hrvatine,opet dokazujete kakvi ste ekonomisti,nije ni čudo što nam je država dužna "ko grčka":-)

  • dorka 12.08.2011.

    da je Stipu stavit za premijera, bome bi bili najbogatija država u Europi i nebi se tribali ušupkavat ovoj jadnoj Uniji koja ionako propada...

Komentiraj...
Vidi sve komentare