To je to što me zanima!

Visočani: Poskok ugrizao djevojčicu (13) na igralištu

Taniu Žigun (13) ugrizao je za lijevu petu poskok na dječjem igralištu u Visočanima. U roku sat vremena liječnici su joj dali serum i sada je dobro
Vidi originalni članak

Tania Žigun (13) iz Visočana pokraj Zadra sedma je žrtva ugriza otrovnica na zadarskom području tijekom ove godine. Dok se u srijedu oko 18 sati igrala s prijateljicama na nogometnom igralištu, za petu lijeve noge ugrizao ju je poskok. Srećom da je uslijedila brza reakcija, pa je djevojčica za manje od sat vremena na kirurgiji zadarske Opće bolnice primila protuotrov.
- Išla sam prema igralištu i svratila kod prijateljice. Tamo nas je bilo dosta pa sam sjela na kamen. Iako sam ga prije okrenula da vidim ima li što pod njim, zmiju nisam vidjela, pa sam sjela. Odjednom me nešto ugrizlo. Otišla sam do susjeda i rekla da me ugrizla zmija, a svi ostali su tvrdili da je osa, no na kraju su ipak vidjeli da je bio ugriz poskoka, pa su me prevezli na hitnu. Bilo me je malo strah, iako me u početku nije boljelo, nego tek kasnije. Sad se osjećam dobro – prepričala nam je neugodan doživljaj mala Tania, učenica sedmog razreda, koja razmišlja o tome kako će izostati iz škole i morati nadoknađivati propušteno gradivo.
Uz njezin bolesnički krevet zatekli smo joj oca Šimuna, koji je bio u polju kad je njegovu mezimicu ugrizao poskok.
- A, što da vam kažem, čim su me nazvali pohitao samo u bolnicu, gdje mi je već bila supruga. Kad sam ušao da vidim kako je Tania, ona mi je rekla da se ne brinem, da je dobro i da će sve biti u redu. Zamislite, ona je sat-dva iza ugriza tješila mene i mamu - rekao je tata Šimun, sretan što je sve završilo bez tragičnih posljedica.  Kad je djevojčica primljena u bolnicu već su bili izraženi simptomi otoka i početnog hematoma na lijevom stopalu, na mjestu gdje je bio ujed.
- Imala ja blagu mučninu, bez drugih simptoma bolesti. Kako se otok počeo povećavati, dežurni liječnici odmah su joj dali protuotrov. Ostat će dan-dva na promatranju, pa će biti otpuštena na kućnu njegu - rekao je dr. Boris Dželalija.

SAVJETI LIJEČNIKA U SLUČAJU UGRIZA ZMIJE
Sumnjate li da u blizini Vaše kuće ili u prirodi ima zmija otrovnica dr. Boris Dželalija savjetuje da je najbolje ne dizati kamenje golim rukama, koristite štap, te njime ili nekim drugim predmetom lupnite, jer zmija će osjetiti vibracije i pobjeći.
- U slučaju ugriza treba zadržati prisebnost duha. Bilo bi dobro napraviti imobilizaciju, iako do sada gotovo nikada nismo imali slučaj da je netko doveo bolesnika s imobilizacijom. Ljudi najčešće pitaju u vezi podvezivanja. Stručna osoba može napraviti podvezivanje, ali ako je ono napravljeno nestručno, može imati više štete, pa je najbolje bolesnu osobu staviti u vozilo i dovesti što prije u bolnicu uz razgovor i tješenje – savjetuje dr. Dželalija.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • L_A_N_A 04.09.2008.

    Hrabra

  • almica82 04.09.2008.

    dobro je pa je sve dobro proslo! jadna mala, ne mogu ni zamisliti kolika je to trauma, ccc!

  • angel7 04.09.2008.

    hvala bogu da je sve dobro proslo. curici drzim fige da se sto prije oporavi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare