To je to što me zanima!

Vitezovi čuvaju Zagorje te pozivaju na bitku u Stubici

"Družba vitezova zlatnoga kaleža" organizira srednjovjekovne turnire, a koreografije za prikaz bitaka zaljubljenici u srednji vijek smišljaju sami
Vidi originalni članak

Samostrele, lukove, strelice ili pojedine oklope izrađujemo sami, a dio opreme naručili smo iz Češke. Cilj nam je što vjernije prikazati borbe iz srednjeg vijeka na ovim prostorima, kaže Tomislav Drempetić Hrčić (40), predsjednik Družbe vitezova zlatnoga kaleža. Turnirima privlače u Stubicu velik broj posjetitelja, koji se mogu i sami okušati u gađanju lukom i strijelom ili mačevanju. Uz svaki turnir organiziraju i radionice uz prigodne srednjovjekovne društvene igre. Primjerice, igra prstenac nalik je na sinjsku alku, samo što nema konja, a metalne mete gađaju se mačem.
- Radim kao preparator-konzervator u Muzejima hrvatskog Zagorja. Primijetio sam da ljudi ne dolaze u muzeje jer postav ne smiju dirati i mogu ga doživjeti samo kroz stakla. Prve turnire organizirali smo u Muzeju seljačkih buna. Računali smo da će nakon turnira ljudi, kada su već ovdje, pogledati i postav u muzeju - objasnio je Drempetić. I, dodaje, uspjelo je.
Sa 30-ak zaljubljenika u srednjovjekovlje osnovao je udrugu koja je ubrzo postala poznata u cijeloj Hrvatskoj. Rado ih pozivaju na različite prigode koje treba uveseliti.
U želji da posjetiteljima turnira što vjernije dočaraju duh srednjovjekovlja, često za prezentaciju znaju prirediti jela iz tog razdoblja. Za gusku s medom, primjerice, u loncu treba rastopiti kilogram gustog meda i 250 grama maslaca te miješati dok smjesa bude jednolična. Gusku treba staviti u lim za pečenje, preliti je tom smjesom, pokriti i peći na 200 stupnjeva.

OBILJEŽAVAJU GODIŠNJICU SELJAČKE BUNE
Udruga će 15. veljače obilježiti godišnjicu Seljačke bune. Najavljuju više od 150 statista koji će se boriti s replikama oružja iz tog razdoblja. S Glavnoga kolodvora u Zagrebu u 8.45 krenut će Gubecov vlak, a karta je 30 kn.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 25sat 12.02.2009.

    sad budu Zagorci snimili film \"Mač kralja Štefeka\"

Komentiraj...
Vidi sve komentare