To je to što me zanima!

Vjenčanje kao krunidba: JFK, zakleti neženja je pokleknuo

Na današnji dan 1953. mladi i zgodni tek izabrani američki senator John F. Kennedy (37) oženio je Jacqueline Bouvier s koje nitko od 1200 gostiju nije mogao skinuti pogled. Mladenka je bila savršena..
Vidi originalni članak

Vjenčanje "zlatnog američkog para" bio je najveći društveni događaj sezone. Mladi i privlačni John F. Kennedy pred kojim se smješila velika politička karijera oženio je Jacqueline Bouvier, novinarku Washington Times Heralda. Pripadnica ugledne katoličke obitelji imala je tada 24 godine, završen studij francuske književnosti i bila je idealna mladenka za mladog i prespektivnog političara. Budućem predsjedniku Kennedyju tada je bilo već 36 godina i malo prije toga je bio izabran za američkog senatora. 

Vjenčali su se na današnji dan 1953.u crkvi St. Mary's Church u gradiću Newportu na Rhode Islandu. Vjenčao ih je nadbiskup Bostona Richard Cushing, inače blizak prijatelj obitelji Kennedy koji je krstio mnogu njihovu djecu.
Na vjenčanju je nadbiskup Cushing pročitao čak i specijalnu molitvu tadašnjeg pape Pija XII. za tu prigodu. Na ceremoniji je bilo oko 700 gostiju, a na svadbenoj zabavi na obližnjoj farmi Hammersmith čak 1200 uzvanika.Ta je farma inače bila Jacquelinin dom iz djetinjstva. 

Tortu za oko 1200 uzvanika napravila je slastičarnica Plourde, a vjenčanicu i haljine za djeveruše napravila je poznata afroamerička  dizajnerica iz New Yorka Ann Lowe. Novinar magazina Life koji je prisustvovao vjenčanju, za ceremoniju je rekao da je izgledala poput krunidbe, a haljine mladenka Jackie, jedne od modnih ikona 20. stoljeća, je najfotografiranija vjenčanica na svijetu.

Inače, od službenog upoznavanja mladenaca do zaruka prošlo je oko 13 mjeseci, a same zaruke trajale su samo oko 2 i pol mjeseca.

Medeni mjesec mladenci su proveli u Acapulcu u Meksiku, a nakon povratka uselili su se u svoj novi dom na posjedu Hickory Hill u Virginiji, koji su kupili od udovice suca Vrhovnog suda Roberta H. Jacksona, koji je bio glavni američki tužitelj na suđenju nacističkim ratnim zločincima u Nürnbergu.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • montello 13.09.2016.

    jfk je imao puno neprijatelja

  • Miške 13.09.2016.

    Buduća gospodja Onasis. To je bio brak iz ljubavi: za glavu niži od nje, stari debeli Quasimodo. Ali puni tankeri love.

  • vrh 12.09.2016.

    bila je dobra mlada dama, a kasnije i dobra prva dama. što se tiče nesretnog joj muža, nikad neću prihvatiti službenu verziju da mu je ono zrno kalibra 6.5 mm moglo "prepolovit" glavu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare