To je to što me zanima!

Vježbe mozga: Saznajte kako jednostavno 'nabildati' mozak

U novom broju Expressa donosimo veliki specijal 'Vježbe mozga'. Donosimo savjete i trikove za bolje moždane funkcije i sprečavanje demencije. Vrlo ih je lako naučiti...
Vidi originalni članak

Postoji izreka da starog psa ne možete naučiti novim trikovima, ali kad je mozak u pitanju, znanstvenici su dokazali da ova izreka naprosto nije istinita. Ljudski mozak ima fantastičnu mogućnost da se mijenja i prilagođava, čak i u poodmakloj dobi. 

Ta karakteristika mozga zove se neuroplastičnost. 

Uz pravu stimulaciju, vaš mozak može formirati nove neurološke puteve, mijenjajući postojeće veze, a ujedno se može adaptirati i reagirati na sve nove promjene. 

Nevjerojatna mogućnost mozga da se preoblikuje najočitija je kad je riječ o učenju i memoriji. Možete upregnuti prirodnu snagu neuroplastičnosti kako biste povećali svoje kognitivne sposobnosti, povećali mogućnost učenja novih informacija i poboljšali memoriju. Poput sportaša koji se, među ostalim, oslanja na dovoljno sna i hranjivu prehranu kako bi postigao maksimalne rezultate, vaša memorija postaje bolja kad njegujete svoj mozak dobrom prehranom i drugim zdravim navikama. Ako ne spavate dovoljno, vaš mozak ne može raditi punim kapacitetom. To ugrožava kreativnost, vještine rješavanja problema i kritičkog razmišljanja. 

Bilo da studirate, radite ili se borite sa životnim zahtjevima, nedostatak sna vodi vas prema katastrofi. 

Isto tako, važno je da se što više smijete te okružite dragim i pozitivnim ljudima. To će biti blagotvorno za vaš mozak.

Savjete i trikove za trening mozga potražite u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 5

  • gazimar 18.08.2013.

    Poznato je da bilderi ne mogu vreču od 50 kg podići. Pa što bi onda bildali mozak?

  • 121212 18.08.2013.

    bolje što manje znati, manje glava boli.

  • ayayay 17.08.2013.

    Bolje imati nabildanu puzdru u gaćama nego mozak u glavi

Komentiraj...
Vidi sve komentare