To je to što me zanima!

Vlada brani javne tvrtke: Kriminala je uvijek bilo...

Od 21 trgovačkih društava 12 posluje s dobitkom od ukupno 272 milijuna kuna, dok njih 6 posluje s gubitkom u ukupnom iznosu od 387 milijuna kuna
Vidi originalni članak

Unatoč brojnim aferama tvrtki u državnom vlasništvu ministar prometa Božidar Kalmeta na sjednici Vlade stao je u njihovu obranu.
- Javna poduzeća nisu kriminalne organizacije. Uvijek je bilo lopova i bit će ih, a s tim pojedincima se treba obračunati- rekao je Kalmeta. Ministar financija Ivan Šuker nadovezao se da kriminal nema politički predznak ili nacionalnost te istaknuo da je on posljedica nepoštenog rada nepoštenih ljudi. Ukupne uštede u 21 trgovačkom društvu iznose 1,37 milijarde kuna odnosno 60 posto od planiranog, izvijestila je premijerka Jadranka Kosor govoreći o rezultatima racionalizacije poslovanje i štednje. Ustvrdila je da su prihodi društava porasli za 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Od tih društava njih 12 posluje s dobitkom od ukupno 272 milijuna kuna, dok njih šest posluje s gubitkom u ukupnom iznosu od 387 milijuna kuna. Nije navela koja su društva gubitaši, no neslužbeno doznajemo da su to Hrvatske šume, Jadrolinija, Croati Airlines, Austocesta Rijeka- Zagreb, Vjesnik, HŽ Holding i agencija Fina. Kosor kaže da su u svim tvrtkama koje posluju s gubitkom, smanjenje plaće članovima Uprava te da su počeli pregovori sa sindikatima oko smanjenja bruto mase sredstava plaće u visino od 10 posto. Ina nije obuhvaćena ovim izvješćem, a u Vladi kažu da se izrađuje plan kojim se dug te tvrtke prema proračunu riješio do kraja godine.
- Učinit ćemo sve da možemo reći da smo prvo očistili pred svojim pragom i u svom dvorištu sve što se moglo - rekla je Kosor i najavila da će inzistirati na više reda i rada. Od društava očekuje nastavak štednje. Vlada je dala zeleno svjetlo za gradnju spomenika poginulim vatrogascima, pristupne luke i ceste na otoku Veliki Kornat. Sve to mora biti gotovo do treće obljetnice stradavanja vatrogasaca.

VLADA ODOBRILA NOVA ZADUŽENJA
Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je dala suglasnost Hrvatskim autocestama i Autocesti Rijeka Zagreb za kreditno zaduženje na inozemnom tržištu u iznosu od 100 milijuna te 135 milijuna eura. Novac će se iskoristiti za financiranja poslovanja tih društava, a Vlada je također dala državna jamstva za ta zaduženja. Odobrili su milijun kuna pomoći iz proračunskih zaliha Dubrovačko-neretvanskoj županiji za sanaciju posljedica elementarne nepogode.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • seka58 04.09.2009.

    Od kako ode p...r Sanader otvara se pandorina kutija koju je on čvrsto držao zatvorenu.Svaki dan nova afera koja nije od juče,ali se nije smjelo pisnuti dok je p.... bio na vlasti.Kaže Kosor za deset dana javna poduzeća uštedjela više od milijarde kuna ,znači do sada unazad skoro dvadeset godina pokradeno je novaca da je teško izračunati.Koliko vidim nikom ništa neće biti jer su se počeli braniti lopovi od strane Kosor ,Kalmete,Šukera,Polančeca jer su ova trojica najviše umočili ruke u pekmez.A stoka sitnog zuba pognula glave i razmjenjuje školske knjige na livadama i usput pase travu.

  • AmStaffSb 03.09.2009.

    sve su to gola govna

  • kiki21 03.09.2009.

    vi vjerujte u te vaše bajke koje si pričate da bi mirno spavali, ali svaki dan čujemo za još neku aferu i korupciju tak da mi nećemo vjerovat u te bajke.. sve će se kad-tad saznat..

Komentiraj...
Vidi sve komentare