To je to što me zanima!

Vlada će odustati od skupe gradnje Pelješkog mosta?

Kako neslužbeno doznajemo novim rebalansom proračuna bi se trebalo uštedjeti 1,5 milijardi kuna, a Vlada planira rast prihoda za 1,5 mlrd. kn
Vidi originalni članak

Vlada će se u petak ujutro sastati kako bi dogovorila novi rebalans proračuna. Kako neslužbeno doznajemo novim rebalansom će uštedjeti 1,5 milijardi kuna, a Vlada planira rast prihoda za 1,5 milijardi kuna. Navodno se odustaje i od gradnje Pelješkog mosta. Skupa investicija odgađa se za, kako kažu, "neka bolja vremena". HTV navodno posjeduje dokumente koji pokazaju zašto se inzistiralo na gradnji Pelješkog mosta. Željko Jovanović, predsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća, smatra kako se odgovor krije u dokumentaciji koja je doprla i do njegova saborskog vijeća. On kaže kako su dvije vodeće hrvatske tvrtke, koje se bave gradnjom, povoljno preko posrednika kupovale zemljišta na Pelješcu i time željele ostvariti milijunsku korist. U tome je najveću ulogu imala država koja im je dala informaciju o koridoru autoceste, tvrdi Jovanović. Osim što su projektanti i izvođači mosta, autoceste i brze ceste, IGH Jure Radića i Konstruktor Željka Žderića odnedavno su i suvlasnici poduzeća Profectus, koje već godinama na tom istom području kupuje zemlju od mještana. Iz Vlade se neslužbeno doznaje da se od trošarina na luksuz očekuje 600 milijuna kuna. Ne zna se točno što Vlada smatra luksuzom.



'NAPUŠTAMO KOALICIJU NE BUDE LI DOGOVORA O POREZU'
Predsjednik HSU-a, Silvano Hrelja, kaže kako će izaći iz koalicije ukoliko će se krizni porez izračunavati na netto plaće i mirovine. Hrelja tvrdi da ih je ministar Ivan Šuker uvjeravao da će se oporezivati samo dio koji prelazi preko 3000 kuna.
- Lukavo od ministra financija, ali mi nismo bedaci - rekao je Hrelja. Poručio je i da ministar financija ima cijelu noć pred sobom da razmisli kako će se porez obračunavati.



'ZEMLJA JE KUPLJENA PRIJE NEGO JE MOST ZAMIŠLJEN'
Usporavanje izgradnje Pelješkog mosta moglo se očekivati s obzirom na trenutačnu gospodarsku situaciju, rekao je u četvrtak čelni čovjek Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH) Jure Radić komentirajući neslužbene informacije da Vlada privremeno odustaje od izgradnje tog mosta. Radić je u trećem Dnevniku HTV-a rekao kako to nije ni prvi ni zadnji put da Vlada odustaje od nekih infrastrukturnih projekata, ali i kako je uvjeren da će se s gradnjom Pelješkog mosta nastaviti kroz neko vrijeme.
Oštro je opovrgnuo medijske navode da su projektanti i izvođači mosta, tvrtke IGH i Konstruktor, koji su poslovno povezani s tvrtkom Profectus Vićenca Blagaića, suvlasnici milijuna četvornih metara zemljišta na Pelješcu i okolici, rekavši kako je riječ o zemljištu u dubrovačkom primorju koje je 50 kilometara udaljeno od Pelješkog mosta i koje su kupili puno prije nego što je projekt Pelješkog mosta uopće i zamišljen.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • 1Broj 24.07.2009.

    a zasto?

  • tajna_15 24.07.2009.

    Samo se ti smij kosorka nečeš dugo..

  • dado40 24.07.2009.

    Mislite da na drugim cestama nije kupovana zemlja?Pa pogledajte koje firme sad grade uz autoputeve!A frustracija ljudi koji kad žele s kraja na kraj županije,a moraju oroći carinsku kontrolu teško je opisati ak nisi probao!Trenutno se gradi autoput Zagreb-Sisak,riječka obilaznica,Podravski ipsilon,Autoput Rijeka-Žuta lokva...tek na tim dionicama se kupuje zemlja,i to kak..a niko ni spomen!I kad pogledate unatrag,za ovih 40 milijardi eura duga,jedino se ceste vide i vrijede,a sve ostalo smo pojeli,popili i bezvrijedno potrošili i mi skupa sa našim političarima!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare