To je to što me zanima!

Vlada je ograničila cijenu maski za lice: Najviše smije biti 12 kn

Budući da pokretanje gospodarske aktivnosti znači intenzivnije kretanje građana, nužno je omogućiti dovoljan broj maski za lice za zaštitu i prevenciju širenja virusa, rekao je ministar Horvat
Vidi originalni članak

Vlada je dopunila svoju Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, kojom je u svrhu osiguravanja zaštite zdravlja i života ljudi uslijed epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 te dostupnosti zaštite građanima Hrvatske, maloprodajnu cijenu zaštitnih maski ograničila na 12 kuna. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ujedno je zadužila Državni inspektorat da u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pripremi predložak deklaracije, odnosno informaciju o proizvodu maske za lice, a sukladno odredbama propisa kojim se uređuju predmeti opće uporabe.

- Budući da pokretanje gospodarske aktivnosti znači intenzivnije kretanje građana, nužno je omogućiti dovoljan broj maski za lice za zaštitu i prevenciju širenja virusa u trgovinama, javnom prijevozu i drugim javnim prostorima, ovisno o donesenim mjerama Vlade - rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, dodajući da se revidiranjem Vladine odluke o kontroli cijena želi omogućiti dostupnost potrebne zaštitne opreme. 

Kontrole cijena još u ožujku 

Vlada je sredinom ožujka donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, a s ciljem sprječavanja monopolističkog određivanja cijena, a njome su obuhvaćeni osnovni prehrambeni proizvodi, sredstva za higijenu, zaštitna odjeća, medicinske potrepštine i slično. 

SJEDNICA VLADE: BDP će pasti 9,4 posto: To je i najveći godišnji pad još od rata

Tom su odlukom iz ožujka mjere kontrole cijene uvedene primjerice za brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, rižu, tjesteninu, svježe meso, ribu, voće i povrće, mesne i riblje konzerve, jestivo ulje, dječju hranu i pelene, vodu za piće. Također su obuhvaćeni i deterdženti za rublje i suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice i navlake za cipele, zaštitne maske (kirurška, FFP2, FFP3), respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.

Najvišom cijenom tih proizvoda smatra se ona na dan 30. siječnja 2020. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest COVID-19 uzrokovanu virusom SARS–CoV-2 javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja, utvrđeno je odlukom iz ožujka.

Idi na 24sata

Komentari 59

  • djevojčica mala 06.05.2020.

    Sramota, prije godinu dana ja sam kupila kutiju kirurških maski (50 kom), trebala mi je radi alergija, jedan kom je koštao 0.30 kn, ako je 12 kn OK, onda je suvišan svaki komentar.

  • 01.05.2020.

    Gospe draga, što je ovo? 12 kuna po maski VLADA ograničila. Mnogi nemaju novaca da ih kupe ni za 2 kune. Koja je poruka? Živija praznik nerada.

  • prevara55 30.04.2020.

    Pljacka!! Al nisu krive ljekarne vec proizvodaci koji suludo dizu cijene svakom novom posiljkom!!!!! Kina.bi svima trebala poklonit tone i tone opreme!

Komentiraj...
Vidi sve komentare