To je to što me zanima!

Vlada na mukama: Kome uzeti novim rebalansom?

Crna i još skuplja jesen: Osim poskupljenja kruha, smanjivanja plaća i mirovina, poskupjet će i režije - plin, možda i struja. Razmišljaju o rezanju plaće
Vidi originalni članak

Premijerka Jadranka Kosor rekla je da Vlada razmišlja o rezanju plaća u javnom sektoru za deset posto objasnivši da su to razmatranja o tome što bi sve moglo ući u novi rebalans proračuna. Napomenula je i da rezanje plaća nije samo prijedlog njihova koalicijskog partnera HSS-a. Nitko ne zna sa sigurnošću koja će se prava rezati, pa ni Vlada. Premijerka je rekla da samo radničke mirovine neće dirati. To znači da bi sva ostala prava mogla biti na udaru rezova - rodiljne naknade, dječji doplaci, socijala... No pitanje je koliko i kome uzeti kako bi se sačuvao socijalni mir u predizbornoj godini. Ekonomist Ljubo Jurčić kaže da je rebalans potreban, ali nije rješenje.
- Vlada nas vodi u ćorsokak, rebalansom će povisiti deficit, koji će se pretvoriti u javni dug države, a neće smanjiti rashode - kaže Jurčić i dodaje da se tako javne financije samo vrte u krug, što naprestano dovodi do novih zaduženja. Zbog politike Vlade mogla bi ispaštati i djeca. Čelnici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Zvonimir Laktašić i Vilim Ribić, zaprijetili su Vladi štrajkom i odgodom početka školske godine ako Vlada provede najavu o daljnjem smanjenju plaća javnom i državnom sektoru za 10 posto. Reagirao je i Ivica Babić, šef liječničkog sindikata, koji je upozorio da su “u zdravstvu spremni za oštrije akcije”. SDP-ovci Davor Bernardić i Gordan Maras poručili su ministru Šukeru da ne zna napraviti održivi proračun pa je vrijeme da se probudi iz sedmogodišnjeg sna, a premijerki da umjesto svađe s oporbom prione poslu za koji je građani plaćaju. I dok se premijerka prepucava s oporbom, državna blagajna je prazna i pokušava se postići dogovor s koalicijskim partnerima oko rezova. Ekonomski analitičar Ante Babić kaže da se koalicijski partneri ne mogu složiti oko potrebnih bolnih rezova i zbog toga bi Vlada mogla napraviti paušalne rezove od 10 posto na sve materijalne proračunske troškove. Istodobno s najavljenim udarima na plaće i sve mirovine osim radničkih (koje su dvostruko niže od povlaštenih), jesen će donijeti i poskupljenje kruha, hrane općenito i energenata.
Upravo je i prije poskupljenja energenata i drastičnog poskupljenja pšenice poskupjelo brašno, što će vrlo brzo uzrokovati poskupljenja kruha, peciva i drugih prehrambenih proizvoda koji sadrže brašno. Smanje li se plaće jedne trećine ukupno zaposlenih, ali i mirovine branitelja, članova HVO-a, boraca NOR-a, pravosudnih policajaca, sveučilišnih profesora, rudara..., uz najavljena poskupljenja hrane i režija čeka nas burna jesen. Možda će se zaista moći upotrijebiti poruka Zorana Milanovića “laku noć”. Vladi je voda došla do grla, ali ni drugim vladama koje dođu, zbog dugova koji dolaze na naplatu, neće biti ništa lakše.

>>> PEKAR HEROJ ĆE I DALJE DJELITI KRUH

Idi na 24sata

Komentari 49

  • boys 17.08.2010.

    mamiću i takvim sličnima

  • Marioko 17.08.2010.

    Sebi reziteee....prepolovite sabor ionak vas je previse..........sram vas bilo........sta cete rezat mom starom koji je radio 40god i sad ima 2200kn mirovine......da se mene pita rijesavao bi ja to na ulici jer s bandom nejde drugacije....pa jer vana jasno da ljudi vise nemaju za osnovne stvari ganmad lopovskaaaaa......

  • atina 17.08.2010.

    lopovima ...........lopovima........i lopovima........jednostavno

Komentiraj...
Vidi sve komentare