To je to što me zanima!

Vlada novim mjerama pomaže poljoprivrednike, prijevoznike te ribare: Iz HOK-a zadovoljni

Mjerama žele spriječiti ukidanje i manje profitabilnih prijevoznih linija
Vidi originalni članak

Vlada je mjerama obuhvatila i poljoprivrednike, prijevoznike te ribare jer su sve grane gospodarstva na udaru rasta cijena energenata, a još trpe posljedice uzrokovane korona krizom. Visoki troškovi održavanja, povećane cijene goriva i inflacija natjerali su dio prijevoznika u Hrvatskoj da ukinu neke svoje usluge, poput ukidanja autobusnih linija.

Vlada je za njih osigurala mjeru vrijednu 580 milijuna kuna, s ciljem sigurnosti i pouzdanosti javnog prijevoza i sprečavanja daljnjeg rasta cijena karata, kako je pojasnio premijer Andrej Plenković. U opisu mjera za prijevoznike navode kako će osigurati potporu od 1,47 kuna po litri dizel goriva, ali i smanjenje troškova prijevoza za 6 posto, ulaganje u modernizaciju, kao i zadržavanje manje profitabilnih linija, a za to su osigurali 75 milijuna kuna. Donose se i mjere za poljoprivrednike, i to zbog suše i klimatskih promjena.

NAJAVILA JE VUČKOVIĆ Zbog suše u pripremi organizira se pomoć poljoprivrednicima

Za one koji koriste ekološki učinkovite i klimatski prihvatljive metode proizvodnje te su im troškovi porasli za više od 20 posto u odnosnu na lanjsku godinu osigurali su potporu od ukupno 240 milijuna kuna. Još 100 milijuna kuna moći će iskoristiti poljoprivrednici koji zbog suše očekuju pad prinosa veći od 10 posto. U ovu mjeru ulaze i oni kojima su nasadi stradali u ljetnim požarima. Ribarima, uzgajivačima i prerađivačima u sektorima ribarstva i akvakulture za 700 korisnika predviđena je potpora od 240 milijuna kuna.

FINANCIJSKA POTPORA Zbog suše poljoprivrednicima najavljena izvanredna mjera vrijedna 200 milijuna kuna

- Izražavamo zadovoljstvo što je Vlada RH prihvatila i u mjere pomoći uključila: pristup povoljnim kriznim kreditima; kompenzaciju povrata troškova energenata za javni prijevoz, čime će biti obuhvaćeni i svi obrtnici koji vrše uslugu javnog prijevoza; financijsku pomoć ribarima i poljoprivrednicima; povećanje neoporezivih dodataka na plaću djelatnika kao i neoporezive naknade za korištenje osobnog automobila u službene svrhe. Uvjereni smo da će Vlada i dalje držati pod kontrolom cijene svih vrsta energenata kako bi zaštitila obrtnike i gospodarstvo te zadržala zapošljivost - komentirali su, između ostalog, paket mjera iz Hrvatske obrtničke komore.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Janko Horvatinec 09.09.2022.

    Umjesto sto pomoc ide samo nekima, bolje je da ukinete sve te pomoci svima, i jednostavno smanjite PDV tako da svi stanovnici RH dobiju ravnomjernu pomoc

Komentiraj...
Vidi sve komentare