To je to što me zanima!

Milanović: Zamjeram si što s nekim mjerama nismo išli prije

Ministar Ivan Vrdoljak rekao je kako je Europska komisija odobrila ugovor o prodaji Brodosplita samoborskom DIV-u. Naglasio je kako je riječ o 'povijesnoj odluci'
Vidi originalni članak

Premijer Zoran Milanović je u uvodnom otvaranju 77. sjednice Vlade Republike Hrvatske rekao kako mora prokomentirati mjeru o smanjenju plaća službenicima javnog sektora za tri posto. 

- Naravno da nismo očekivali aplauz. Od smanjenja bruto plaća za tri posto izuzeli smo zaposlene u školstvu. Reakcije oporbe su standardno agresivne i nesuvisle. Ali komentirat ću reakcije sindikata i poslodavaca koji kažu 'trebalo je ranije, trebalo je više'. Sindikati kažu da je mjera loša i da će stvarati pritisak na ostale plaće prema dolje. Reakcije su oprečne, ali su obje legitimne - rekao je Milanović. 

Istaknuo je kako 'istina nije uvijek potpuno u sredini, ali je netko mora tražiti'. 

- Mi smo donijeli odluku u cilju smanjena javne potrošnje. I to je nekakva matica, razgraničenje koje ne ide uvijek sredinom rijeke. Maticu moramo tražiti da se ne nasučemo, kad biste slušali obje strane ne biste prošli nikamo - rekao je. 

Podsjetio je kako je ovo prva Vlada koja je uspjela smanjiti deficit.

- Jedino mogu zamjeriti sebi i svima nama, a najviše sebi, što nismo s nekim stvarima počeli ranije. Ipak, ovoj Vladi nije nedostajalo odlučnosti. Suština je promjena načina ponašanja - naglasio je premijer i zahvalio ministrima što su ga saslušali. 

- Meni je ovaj uvod bio važan. Zaključak je, ako se želiš svidjeti svima, zamjerit ćeš se svima. To sam naučio i prije ulaska u politiku - rekao je Milanović.

Vrdoljak: Ugovor o prodaji Brodosplita odobrila je EK, to je povijesna odluka 

Na dnevnom redu Vlade je bio i Prijedlog odluke o posebnom načinu raspolaganja dionicama društva Brodograđevna industrija Split d.d. iz portfelja Republike Hrvatske, odnosno odluka o tome da se splitsko brodogradilište proda samoborskom DIV-u nakon što je Europska komisija odobrila plan restrukturiranja brodogradilišta. 

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavio je odluku o prodaji Brodosplita samoborskoj tvrtki DIV.

 - Nacrt kupoprodajnog ugovora usklađen je s Europskom komisijom, evo baš jučer je dobio potvrdu Europske komisije da se može potpisati. Mislim da je ovo stvarno povijesna odluka, sljedećih godina brodogradnja će sigurno biti živa, a onda i konkurirati na svjetskom tržištu - rekao je ministar.

Premijer Milanović mu je čestitao na obavljenom poslu. 

- Čestitam, ovo je kraj početka za konkurentni opstanak. Hvala svima koji su radili na ovom slučaju, hvala i vašem prethodniku. To je jedna od stvari koje smo od prethodnika dobili niti poluzavršene i evo što smo napravili u godinu i pol - rekao je premijer. 

Ugovor bi se trebao potpisati zadnji dan veljače, a privatizacija splitskog brodogradilišta jedna je od zadaća koje je u izvješću o monitoringu identificirala Europska komisija,  koja se treba ispuniti do ulaska u EU. 

Premijeru zasmetala riječ 'pribavljanje'

Nakon što je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra iznijela Plan pribavljanja djelatnih vojnih osoba za 2013. godinu, javio se premijer. Zasmetala mu je riječ 'pribavljanja'.

- Svi smo mi sitni suvlasnici jezika. Malo se više odnosi na stvari nego na ljudska bića - rekao je premijer te predložio riječ 'angažirati'.

- Evo, promijenili smo - rekla je Tafra.

'Priča o troškovima i uštedama u izborima je lažna'

Premijer Milanović osvrnuo se i na održavanje izbora u Hrvatskoj. 

- Izbori su demokratska institucija. Logikom uštede svi se izbori mogu održati u jednom danu. To je najjeftinije, ali je li najbolje? Priča o troškovima i uštedama je lažna priča, jer se radi o osobnom interesu. Ti koji se javljaju oko ušteda se žale da im za život u Bruxellesu nije dovoljno 2500 eura, a ne žive u Bruxellesu ili Strasbourgu nego u Zagrebu ili Karlovcu - rekao je premijer. 

Idi na 24sata

Komentari 190

  • zdepar 22.02.2013.

    trebalo bi izglasati da bar jednom godišnje psihijatar , ne psiholog , pregledaju osobe na vlasti

  • zdepar 22.02.2013.

    pam ja sam mislio da netko vodi brigu o premijerovoj hrani , a sada vidim da se on najeo ludih gljiva , napušio, i u nirvani vidi sve same uspjehe svoje vlade

  • johnny1966 21.02.2013.

    Zašto si ne zamjeraš da svaki dan po tebe dolaze dva auta sa hrpom ljudi da bi te odvezli na posao, zašto si ne zamjeraš da te po moru vozi policijski brod sa brdom policajaca. Zašto si ne zamjeraš jer si ti i tvoja stranka prevarili narod!

Komentiraj...
Vidi sve komentare