To je to što me zanima!

Vlada poskupljenjem struje pomaže bogatim samcima

Novo Vladino poskupljenje struje najviše pogađa prosječnu obitelj u Hrvatskoj. Skuplja struja dovest će do povećanja cijene hrane, prijevoza...
Vidi originalni članak

Iako su se premijer Ivo Sanader i predstavnici HEP-a u utorak silno trudili objasniti da nova poskupljenja struje neće pogoditi većinu građana, to nije točno. Prosječne obitelji, prema obračunima HEP-a, na godinu troše i više od 3000 kW/h struje. To znači da nova poskupljenja pogoduju samcima, koji većinu vremena borave izvan doma, a male će račune primati i vlasnici vikendica. Od viših računa najviše će koristi imati država, koja po svakom računu uprihodi 22 posto PDV-a. Nova će poskupljenja najteže pasti ljudima koji se griju na struju ili koji imaju strujne bojlere i kojima je električna energija i do sada bila golemi mjesečni izdatak. Predstavnici udruga potrošača savjetuju građanima da štede tako da žarulje zamijene štednim te da prilikom kupnje kućanskih uređaja pripaze na energetski razred. No uređaji A klase u prosjeku su skuplji 40 posto.
- Uštedit se može i gašenjem svih svjetala koja se ne koriste, objašnjava Ilija Rkman. S druge strane, u HEP-u još nisu sigurni što će biti skuplje - kilovat sat ili mjesečne naknade.
Dobit HEP-a u prvom polugodištu 2007. je 16,3 milijuna kuna, a u prvih šest mjeseci 2006. bila je 435 milijuna kuna. Pad prihoda u HEP-u objasnili su višim cijenama lož-ulja, ugljena i plina. Novo poskupljenje pokreće nezaustavljivi val poskupljenja hrane.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • majstorović 12.06.2008.

    pa stvarno nisu normalni, ionako štedimo na sve strane (osim na štednoj knjižici, o tome možemo samo sanjati).... A gosp Sanader sere da će pomoći onima koji su najviše ugroženi. Nije i nikad ni neće. Da nema nas ni oni ne bi imali ništa, jer sve to MI plaćamo. LolyO, dobro si napisao/la, nećemo mi imati šta jesti niti kuhati. Ljudi moji crno nam se piše.....

  • mili28 12.06.2008.

    idemo dalje ali bez pare

  • brusnica 12.06.2008.

    što bi se dogodilo sa mnom da sam na svom poslu tako nesposobna ??? nezamislivo je da bi svoj posao radila taaakkkooo looošeee a ipak bila glavna! neka mi netko kaže bar jedan razlog zbog kojeg bi kanader trebao ostati gdje je, bar onako meni za utjehu !!

Komentiraj...
Vidi sve komentare