To je to što me zanima!

Vlada smanjuje kazne za sve koji ove godine idu u mirovinu

Lutanje u reformama je donijelo to da oni koji odlaze u prijevremenu mirovinu ove godine imaju i 150 kuna manje mjesečno od onih koji su otišli lani ili će otići 2020. Sada Vlada ispravlja tu nepravdu
Vidi originalni članak

Oni građani koji su već otišli u prijevremenu mirovinu ove godine ili će otići do kraja prosinca, zakinuti su više od svojih kolega koji su pod istim uvjetima otišli u mirovinu lani ili će otići sljedeće godine. Na njih se odnosi zakonska odredba da se svaki mjesec prijevremenog umirovljenja kažnjava s 0,3 posto trajnog umanjenja mirovine. Tako mogu maksimalno izgubiti čak 18 posto mirovine ako su se umirovili pet godina prije uvjeta za punu mirovinu.

Vlada je podigla kažnjavanje od 1. siječnja, a do kraja 2018. godine je penalizacija bila 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg umirovljenja. Ali kako su sindikati uspjeli prikupljanjem potpisa srušit jaču penalizaciju, ona će ponovno od sljedeće godine iznositi 0,2 posto ili maksimalno 12 posto za pet godina ranijeg umirovljenja. Generacija koja odlazi u prijevremenu mirovinu 2019. godine tako je nesretno zakinuta. Portal mirovina.hr je već ranije izračunao da je će umirovljenik koji je 2019. godine otišao pet godina ranije u mirovinu, gubi i 150 kuna mjesečno do kraja života.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava su nam potvrdili da će ispraviti tu nepravdu. Svi koji su odlaze u prijevremenu mirovinu ove godine bit će penalizirani s 0,2 posto, a ne sa 0,3 posto.

- Oni koji su otišli ove godine u prijevremenu mirovinu, dobit će nova rješenja s manjom penalizacijom. Nepravedno bi bilo da samo ta generacija bude kažnjena - potvrdio nam sugovornik iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Procjena je da ove  godine u prijevremenu mirovinu odlazi oko 10.000 zaposlenika. Svi mogu računati na manju penalizaciju od 0,2 posto po mjesecu, odnosno maksimalno 12 posto za pet godina ranijeg umirovljenja.

 

Idi na 24sata

Komentari 29

  • gordana.pacek@gmail.com 21.10.2019.

    Prosvjetni djelatnici recite stop daljnjem omalovazavanju. Znadete li zasto vas balavci gadaju kredama? Zato sto ih na to potice Vlada RH obezvrijedivanjem vaseg poziva i vaseg posla.

  • fenix77 18.10.2019.

    Vlada mijenja ovo, vlada povlači ono,.., što se dešava?? Nesposobni i vrlo polako shvaćaju da napuhnuti i bahati ministri rade nebuloze, ne samo Kuščević, već Ćorić i posebno Pavić..

  • miancrljo 17.10.2019.

    A sta je sa onima sta su otisli 2015 i imaju penalizaciju 18,2 posto. Ma ko cenjima vratit izgubljeno. Sranje blize se izbori, trebaju glasov, a onda ozzi po sirotinji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare