Obavijesti

News

Komentari 29

Vlada smanjuje kazne za sve koji ove godine idu u mirovinu

Vlada smanjuje kazne za sve koji ove godine idu u mirovinu
1

Lutanje u reformama je donijelo to da oni koji odlaze u prijevremenu mirovinu ove godine imaju i 150 kuna manje mjesečno od onih koji su otišli lani ili će otići 2020. Sada Vlada ispravlja tu nepravdu

VIDEO

Oni građani koji su već otišli u prijevremenu mirovinu ove godine ili će otići do kraja prosinca, zakinuti su više od svojih kolega koji su pod istim uvjetima otišli u mirovinu lani ili će otići sljedeće godine. Na njih se odnosi zakonska odredba da se svaki mjesec prijevremenog umirovljenja kažnjava s 0,3 posto trajnog umanjenja mirovine. Tako mogu maksimalno izgubiti čak 18 posto mirovine ako su se umirovili pet godina prije uvjeta za punu mirovinu.

Vlada je podigla kažnjavanje od 1. siječnja, a do kraja 2018. godine je penalizacija bila 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg umirovljenja. Ali kako su sindikati uspjeli prikupljanjem potpisa srušit jaču penalizaciju, ona će ponovno od sljedeće godine iznositi 0,2 posto ili maksimalno 12 posto za pet godina ranijeg umirovljenja. Generacija koja odlazi u prijevremenu mirovinu 2019. godine tako je nesretno zakinuta. Portal mirovina.hr je već ranije izračunao da je će umirovljenik koji je 2019. godine otišao pet godina ranije u mirovinu, gubi i 150 kuna mjesečno do kraja života.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava su nam potvrdili da će ispraviti tu nepravdu. Svi koji su odlaze u prijevremenu mirovinu ove godine bit će penalizirani s 0,2 posto, a ne sa 0,3 posto.

- Oni koji su otišli ove godine u prijevremenu mirovinu, dobit će nova rješenja s manjom penalizacijom. Nepravedno bi bilo da samo ta generacija bude kažnjena - potvrdio nam sugovornik iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Procjena je da ove  godine u prijevremenu mirovinu odlazi oko 10.000 zaposlenika. Svi mogu računati na manju penalizaciju od 0,2 posto po mjesecu, odnosno maksimalno 12 posto za pet godina ranijeg umirovljenja.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a