To je to što me zanima!

Ivan Malenica o plaćenim danima u štrajku: 'Idući tjedan ćemo na sastanku o tome'

Došli smo do rješenja koji će obuhvatiti 219.000 naših zaposlenika, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica
Vidi originalni članak

Vlada Republike Hrvatske i reprezentativni sindikati državne službe i javnih službi, nakon sastanka održanog 5. lipnja 2023. godine, zaključili su da će pristupiti potpisivanju Memoranduma o razumijevanju na temelju kojega će Vlada Republike Hrvatske svojom odlukom urediti visinu i način isplate privremenog dodatka na plaću službenicima i namještenicima do uspostave novog sustava plaća u državnoj službi i javnim službama te osigurati pravni temelj za isplatu regresa za 2023. godinu za sve službenike i namještenike u iznosu od 300 eura.

- Današnji Memorandum izraz je socijalnog partnerstva i zajedničke suradnje u unaprjeđenju javnog sektora. Došli smo do rješenja koji će obuhvatiti 219.000 naših zaposlenika, a ovaj dodatak predstavlja privremeno rješenje do Zakona o plaćama u državnim i javnim službama, kojim korjenito mijenjamo sustav plaća - poručio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Vlade i sindikata.

ZAMOLIO ZA STRPLJENJE Malenica uoči sastanka sa Sindikatima: Znamo da su plaće male, ali radimo na tome

Ovim Memorandumom nijedna služba nije ostavljena po strani, naglasio je.

- Omogućujemo veća primanja za 89 posto zaposlenih u javnom sektoru - dodao je.

O štrajku službenika

- Ovim rješenjem su obuhvaćeni i službenici u pravosudnim tijelima. Vezano za štrajk, ukupno je nešto manje od 3000 službenika u štrajku od ukupno 7000. Nastavljamo s pregovorima, tražili smo i tražimo strpljenje i suradnju od sindikata, svjesni smo da imamo određene kategorije u pravosudnim tijelima koji nisu adekvatno plaćeni, ali i u drugim tijelima i zato smo išli s ovim sveobuhvatnim rješenjem. Ne želimo raditi nove razlike - istaknuo je još Malenica.

Ovo rješenje, naime, kojim plaće rastu do 20 posto, djelatnike u pravosudnim tijelima nije zadovoljilo. 

OCJENE VLADE ZA SVIBANJ Sve su krojili samo prema sebi, stigla i nova runda obećanja, a građani su sve nezadovoljniji

- Sljedeći tjedan imao novi razgovor s njima, apeliram na strpljenje - kazao je.

Na pitanje hoće li biti plaćeni dani u štrajku, Malenica nije htio otkriti.

- Nećemo otkrivati, to je tema o kojoj ćemo na sastanku idući tjedan - rekao je.

Sanja Šprem: Ovo privremeno rješenje postati će trajno

Podsjetimo, plaće se službenicima u javnim i državnim službama povećavaju od ovog mjeseca, što će biti isplaćeno u srpnju, za 100, 80 ili 60 eura ovisno o visini koeficijenta.

Dubravko Jagić je u ime državnih službi izrazio zadovoljstvo ovim rješenjem.

- Važno je napomenuti da je ovaj dogovor pravni temelj za sustavno rješavanje plaća, za izradu novih koeficijenata sukladno novom Zakonu o plaću. Ovo privremeno rješenje postati će trajno. Memorandum je i o isplati regresa u iznosu 300 eura - kazala je Sanja Šprem u ime javnih sindikata.

Plenković: Ovo je jedno od najvećih povećanja plaća odjednom

Naime, nakon što je Ustavni sud srušio odredbu o razlici između članova i nečlanova, prema kojem su regres u iznosu 250 eura trebali dobiti nečlanovi, a od 300 eura članovi, Vlada je odlučila svima dati jednaki regres od 300 eura.

TRANSAKCIJA OD 500 MILIJUNA EURA Financial Times tvrdi: Hrvatska vlada je pritiskala Allianz oko kupnje Sberbankovih dionica

- Zajedničkim radom smo došli do ovog trenutka. Ovo je trajni privremeni dodatak, jedno od najvećih povećanja plaća odjednom, obuhvaća zaista veliki broj ljudi, a najviše one koji su imali najniže plaće u državnim i javnim službama. Posebno bih istaknuo zajednički dogovor da se ovaj dodatak isplati odmah u srpnju za lipnju. Donosimo ga u kontekstu dijaloga sa sindikatima, ekonomskih i socijalnih okolnostima, zadaća Vlade bila je da maksimalno pomognemo i to je danas jedna prava manifestacija političke volje - rekao je premijer Andrej Plenković dodavši kako u rujnu nastavljaju pregovore o osnovci.

- Ovaj dogovor oko regresa sada se po načelu solidarnosti i uključivosti odnosi na sve. Kada u budućnosti ovome pridodamo porezne efekte onda ćemo dobiti širu sliku ukupnih potencijalnih povećanja plaća, cilj je omogućiti veću neto plaću. Novi Zakon o plaćama u državnoj i javnoj službi je u javnom savjetovanju, a sada radimo i na uredbama - kazao je.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • njet njet 15.06.2023.

    "'m a little teapot, Short and stout, Here is my handle Here is my spout" ;-)

  • Luna777 15.06.2023.

    Ne budite naivni, Vlada ništa ne daje samo raspoređuje sredstva ubranih od svih građana!

  • Snjeska007 15.06.2023.

    E moj Ministru, da je i 30, 300, ili 3000, (podaci sa terena 5000), a više nas je u štrajku zar vas nije sram da nam dajete mrvice. Dođite kod mene po moju crkavicu za mjesec dana, a vi meni dajte vašu (naknadu), ne trebate plaću, jer ću vam je ja u računovodstvu obračunati za koeficijent 0,897. Sramite se (i otiđite na godišnji jer niste vezano za rokove oko isplata) FUJ

Komentiraj...
Vidi sve komentare