To je to što me zanima!

Vlada uputila u drugo saborsko čitanje izmjene devet poreznih zakona: Evo koje su novosti

Svrha je novog kruga porezne reforme, podsjetili su premijer i ministar financija, pomoći osobama s najnižim dohocima, povećati fiskalnu autonomiju lokalnih jedinica.
Vidi originalni članak

Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila izmjene devet poreznih zakona, ali s nekim promjenama u odnosu na prvo čitanje.

- Svrha ovih poreznih izmjena je pomoći osoba s najnižim dohocima, kojima je inflacija najviše smanjila realnu kupovnu moć i isto tako smanjiti nejednakost poreznim rasterećenjem rada, a istodobno povećati porezno opterećenje dohotka od kapitala i imovine. To je taj novi moment koji uvodimo u drugom čitanju. Isto tako, svrha je povećati fiskalnu autonomiju općina i gradova i fiskalnu decentralizaciju te dati im instument za povećanje njihove atraktivnosti kroz strukturiranje ponude javnih dobara i usluga, ali i poreznog opterećenja na njihovu području - istaknuo je ministar financija Marko Primorac. 

Naveo je i nove porezne stope na dohodak od imovine i imovinskih prava. Povećavaju se s 10 na 12 i 20 na 24. Porezne stope na dohodak od kapitala povećavaju se s 10 na 12, 20 na 24 i s 30 na 36 posto. Porezna stopa na dohodak od samostalne djelatnosti isto se povećava s 10 na 12 posto. Kod drugog dohotka (nesrazmjer kod imovine i zarade) se porezna stopa povećava s 30 na 36 posto.

KOMENTIRAO I POREZ NA EKSTRA PROFIT BANAKA Primorac Vujčiću: 'Nadamo se da naši predstavnici u ESB-u zastupaju ove naše stavove'

Smanjenje opterećenja plaća ide kroz tri ključne komponentne, podsjetio je. 

- Smanjuje se porez na dohodak povećanjem osnovnog osobnog odbitka s 530 na 560 eura, ali i povećanjem iznosa za uzdržavane članove obitelji. Smanjuje se osnovica za mirovinsko osiguranje, dakle doprinosi za prvi mirovinski stup i to u iznosu od 300 eura za bruto plaće do 700 eura uz postupno smanjenje olakšice za bruto plaće od 700 do 1300 eura. I treća komponentna je ukidanje prireza porezu na dohodak uz pravo gradova i općina da odlukom propišu visinu godišnjih stopa poreza na dohodak u granicama određenima zakonom - kazao je.

Uvodi se i porezno uređenje napojnica radi omogućavanja primanja napojnica i kod kartičnog plaćanja, podsjetio je, preciziraju se porezne odredbe o mogućnosti doniranja u opće korisne svrhe u iznosu većem od 2 posto prihoda....

Idi na 24sata

Komentari 50

  • KoronaTime 07.09.2023.

    Stoko nerednička i nesposobna. Zašto ne stvorite sami novac? Zašto sve narod mora plaćati? Jel znate da ste vi ti koji ste na platnoj listi naroda? Jel znate da mi poduzetnici plaćam vas da radite a ne da ljenguzite ovaj narod????

  • KoronaTime 07.09.2023.

    Jel znate moroni saborski tko plaća sve to??? MI PODUZETNICI!!! Bacate malograđanstvu kosti a nama stavljate još veći teret da vas moramo još više krasti. Samo tako naprijed jer drugačije i ne znate

  • 07.09.2023.

    To je sve bla..ma...ža i predizborna kampanja.Prave reforme nema.Ono što bi trebali učiniti neće nigdar- prestati krasti i uništavati proizvodnju i poduzetništvo.Uz to štetu koju su učinili u ovih 30g. u moralnom i etičkom pogledu nemoguće je nadoknaditi narednih 100.Lopovluk,nerad,mito i korupcija postalo je must have.Srozali su sve vrijednosti tako da oni se mogu igrati sa porezom i prirezom koliko hoće.To je lakrdija,a ne ozbiljan korak za poboljšanje standarda građana ove jadne i bijedne Hrvatske.

Komentiraj...
Vidi sve komentare