To je to što me zanima!

Vlada uzela pola milijarde eura od domaćih banaka

Ministar financija je izvijestio je kako dug države iznosi 117,9 milijardi kuna, što je 35,4 % BDP-a, dok je u zemljama EU taj prosjek veći od 60 posto
Vidi originalni članak

Vlada se ponovno zadužila i to 500 milijuna eura na domaćem tržištu, a novac će koristiti za vraćanje kredita. Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker tvrdi da u ovom slučaju nije riječ o povećanju duga zemlje. Izvijestio je kako dug države iznosi 117,9 milijardi kuna, što je 35,4 posto BDP-a, dok je u zemljama EU taj prosjek veći od 60 posto BDP-a. Iznio je podatak da vanjski dug Hrvatske iznosi nešto manje od 44 milijarde eura. Od toga 5,15 milijardi otpada na središnju državu, 21,5 milijarde na realni sektor, 9,9 milijarde na banke i oko sedam milijardi na izravna strana ulaganja.
- Da nije bilo takvih zaduženja tko zna koliko bi bio gospodarski rast u proteklim godinama - zaključio je Šuker.

GRADIMO ČETIRI HIDRO I DVIJE TERMOELEKTRANE
Vlada je odredila prioritete za izgradnju elektroenergetskih objekata. Riječ je o dvije termoelektrane - Sisak C i Plomin 3, te četiri hidroelektrane na Savi - Podsused, Prečko, Zagreb i Drenje te HE Ombola, Kosinj i Molve 1 i 2.
Prioritet imaju i objekati u prijenosu i distribuciji električne energije poput dubrovačkih trafostanica Plat i Srđ, riječke trafostanice Turnić i Pehlin, dalekovod Vinodol-Meline i zamjena vodova na drvenim stupovima na području Zagreba na području Rakitje-Botinec i Samobor-Rakitje. Nije rečeno koliko će ti projekti koštati, ali ministrica Marina Matulović Dropulić kaže da država za taj posao morati tražiti strateške partnere. U Vladi ističu da je cilj projekata poticanje novih investicija i otvaranje radnih mjesta, ali i poboljšanja u proizvodnji električne energije.

BIANCU RAZRIJEŠILI JOŠ JEDNE DUŽNOSTI
Bianka Matković razriješena je članstva u Upravnom odboru Hrvatskog fonda za privatizaciju, a na njezino mjesto imenovan je Tomislav Ivić.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • casio 01.04.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • blonde 01.04.2010.

    debili nesposobni, samo nam rade velike dugove, a tko će ih vračati, možda oni osobno? A, gdje je lova od harača, poreza itd.? Koga oni imaju za budale? Zašto svi vi-mi samo puno komentiramo a ništa ne poduzimamo? Vjerojatno to i oni znaju, zato to i rade, što rade...

  • plavi cvijet 01.04.2010.

    Kamate na kamate. To su naši stručnjaci.

Komentiraj...
Vidi sve komentare