To je to što me zanima!

Vlada želi vratiti cijene kakve su bile u prosincu: Od trgovaca će tražiti cifre iz doba prije eura

Nije još jasno koji će proizvodi biti obuhvaćeni mjerama, a novi paket bit će ‘težak’ oko 500 milijuna eura. Slijede razgovori s trgovačkim lancima
Vidi originalni članak

Vlada planira vratiti dio cijena osnovnih životnih potrepština i hrane na razine na kojima su bile prije uvođenja eura, odnosno na dan 31. prosinca 2022. U Ministarstvo gospodarstva pozvali su predstavnike deset najvećih trgovačkih lanaca kako bi sve definirali. Iako Ministarstvo gospodarstva prati cijene za 365 artikala kroz aplikaciju "Kretanje cijena", koja je javno dostupna, u njoj se vidi da neki proizvodi kod nekih trgovaca nisu poskupjeli, neki su danas i jeftiniji nego prije Nove godine, ali većina ih je ipak skuplja. Naranče, limun, kupus, pašteta, hrenovke, kelj, jabuke, crveni luk i mrkva dio su namirnica koje su poskupjele od 70 do 190 posto kod nekih trgovaca... Državni zavod za statistiku iz mjeseca u mjesec prati prosječne cijene, pa su one, prema njihovoj računici, manje porasle.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 2

  • Luna777 12.09.2023.

    A što ste do sada čekali Premijeru sa snižavanjem cijena artikala? Napunili ste  državnu kasu od PDV-a, pa ćete sada pokušati nešto malo sniziti cijene. Uzrok ovakvog poskupljenja je zapravo vaše uvođenje eura u doba najveće inflacije, što su mnogi pohlepnici iskoristili. Eto skoro cijela godina je prošla sa velikim poskupljenjima, cijene su odletjele u nebo (ali i nadalje rastu), ljudi se doista već odriču svega, (o umirovljenicima da i ne pričam), a vi kao da ste se tek sada probudili  i uočili što radi trgovački lobi, te sada kao nešto malo reagirate. U drugim zemljama odavno su vlade zamrznule mnoge artikle. Gospodine Plenkoviću, veliki naš dobrotvoru, spasitelju,  hebe se vama za osiromašeni gladan narod, vi samo pokušavate izvući neke poene pred izbore pa sada malo pritišćete trgovački lobi da snizi cijene, ne bi li se umilili narodu!  Jer da nije tome tako, zašto ste čekali skoro godinu dana da reagirate na bezobrazno visoke cijene svega i pohlepu trgovaca? Ipak je to zbog predizborne kampanje, no narod će i ovo "popušiti",  i smatrati vas velikim dobrotvorom!

  • ceralaz 12.09.2023.

    izbori se bliže da se zamuti vid a nakon izbora --BLOOOOM

Komentiraj...
Vidi sve komentare