To je to što me zanima!

Trump: Izgleda da Iran stoji iza napada na Saudijsku Arabiju

Ruski predsjednik Putin i iranski predsjednik Rohani od početka podržavaju Asada, dok su Turska, SAD, EU i arapski saveznici podržavali različite pobunjeničke frakcije
Vidi originalni članak

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio u ponedjeljka da se čini da Iran stoji iza napada na Saudijsku Arabiju, ali da on želi izbjeći sukob i da treba pričekati i biti siguran tko je počinitelj napada.

"Čini se" da je Islamska Republika gađala naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, ali želimo sa sigurnošću to potvrditi", rekao je novinarima tijekom primanja princa nasljednika Bahreina, princa Salmana bin Hamada Al-Khalife.

Trump je rekao da je odlučan pomoći svom saudijskom savezniku, ali da želi izbjeći rat s Iranom.

Američki predsjednik je ocijenio također da vjerojatno "nije povoljan trenutak" da ode u posjet Kim Jong Unu u Pjongjang, dok su razgovori između Pjongjanga i Washingtona o sjevernokorejskom nuklearnom programu na mrtvoj točki.

"Mislim da nismo spremni za to", izjavio je u ponedjeljak američki predsjednik iz Bijele kuće i dodao da bi se o tome moglo razgovarati kasnije, kao i o posjetu sjevernokorejskog čelnika Sjedinjenim Državama.

Vladimir Putin nudi rusko naoružanje Saudijskoj Arabiji

Rusija je spremna pomoći Saudijskoj Arabiji da zaštiti svoja naftna postrojenja koja su u subotu bila meta napada, rekao je u ponedjeljak predsjednik Vladimir Putin nakon razgovora s čelnicima Turske i Irana.

"Spremni smo ponuditi odgovarajuću pomoć Saudijskoj Arabiji i bilo bi dovoljno da političko vodstvo te zemlje donese mudru odluku kao što su to svojevremeno učinili čelnici Irana kupivši S-300 ili kao što je to učinio turski predsjednik i od nas kupio najnovije S-400 'Triumph' - sustav protuzračne obrane", kazao je Putin nakon sastanka s Tayyipom Erdoganom i Hasanom Rohanijem.

To oružje, naglasio je, zaštitilo bi bilo koje infrastrukturno postrojenje Saudijske Arabije.

TRUMP ZVECKA ORUŽJEM Na rubu rata: Iranci zaplijenili tanker, cijena nafte je skočila

Govoreći o Siriji, rekao je da se mir u toj zemlji može postići samo političkim i diplomatskim sredstvima.

Iranski predsjednik je uoči trilateralnih razgovora s predsjednicima Turske i Rusije u Ankari, također rekao da je diplomacija, a ne vojna akcija, jedino rješenje krize u Siriji.

Čelnici Irana, Turske i Rusije okupili su se kako bi razgovarali o načinu uspostave mira na sjeverozapadu Sirije, a nakon opetovanih napada sirijske vojske na područje Idliba, posljednjeg preostalog uporišta pobunjenika koji žele svrgnuti predsjednika Bašara al-Asada.

Ruski predsjednik Putin i iranski predsjednik Rohani od početka podržavaju Asada, dok su Turska, SAD, EU i arapski saveznici podržavali različite pobunjeničke frakcije.

"Diplomacija, a ne vojni obračun, može donijeti mir u Siriju", kazao je Rohani, dodavši da SAD smjesta mora povući svoje trupe iz sjeverozapadnog dijela Sirije jer da je to neophodno kako bi se tamo uspostavio mir.

DRAMA U PERZIJSKOM ZALJEVU Iranci su zaplijenili novi tanker, cijena nafte je odmah skočila...

Turska na 911 kilometara dugoj granici sa Sirijom ima 12 vojnih promatračnica i prijeti odmazdom ukoliko budu izložene napadu sirijskih regularnih snaga.

Putin ističe da tri zemlje moraju poduzeti dodatne korake kako bi se u Idlibu iskorijenila "teroristička prijetnja". Turska međutim strahuje da bi u Idlibu moglo doći do novog velikog egzodusa civilnog stanovništva iz Sirije.

"Mi, kao Turska, ne možemo sjediti i gledati kako se događa nova tragedija koja bi mogla pogoditi četiri milijuna ljudi nedaleko od naše granice", rekao je Erdogan. "Takav razvoj događaja ne bi pogodio samo Tursku nego i cijelu Europu", dodao je.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • Exterminator 17.09.2019.

    Bravo mumijo , otkrio si Ameriku

  • 17.09.2019.

    Kao to je njegov problem kaj netko nekoga napada!! Ima Arabija vojsku ili nema!? Da im smeta sami bi se branili ... ili?

  • faithless 17.09.2019.

    Sjećate se isto one prije nekih desetak godina "izgleda da Irak ima oružje za masovno uništenje"

Komentiraj...
Vidi sve komentare