To je to što me zanima!

Vlasnici doma prijeti 15 godina zatvora zbog smrti 6 štićenika

U optužnici stoji da je vlasnica doma dobila odgovarajuće rješenje nadležnog Upravnog tijela Krapinsko-zagorske Županije za pružanje usluga skrbi za smještaj starijih i nemoćnih
Vidi originalni članak

Početkom siječnja u požaru, u domu za starije i nemoćne Zelena Oaza u Andraševcu, preminulo je šestero štićenika. Nakon tri mjeseca Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv vlasnice doma Gabrijele Čičković (49) koju terete za kazneno djelo protiv opće sigurnosti odnosno za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, s obzirom na to da je inspekcija u domu pronašla niz propusta, piše Jutarnji list

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U optužnici stoji da je vlasnica doma dobila odgovarajuće rješenje nadležnog Upravnog tijela Krapinsko-zagorske Županije za pružanje usluga skrbi za smještaj starijih i nemoćnih temeljem kojeg je 13 korisnika smješteno u obiteljski dom u Dolinskoj 8 Andraševcu. To je bilo 2012-2013 godine. 

Zatim je proširila profesionalnu djelatnost pružanja socijalnih usluga skrbi sa smještajem starijih osoba na stambeni i pomoćni objekt na adresi Dolinska ulica 22. Tamo je tužena smjestila još 19 korisnika, a u pomoćni objekt koji je zapravo spremište izgrađeno od drveta i cigla preuredila te tamo smjestila još šest ljudi. 

- Iako svjesna da su korisnici u pomoćnom objektu potpuno ovisni o tuđoj pomoći i da im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja, a da ona kao predstavnica obiteljskog doma sa svojom obitelji živi u dislociranoj obiteljskoj kući 700 metara dalje, okrivljenicu se tereti da je propustila tim korisnicima osigurati 24-satnu skrb njegovatelja, tako da je za skrb o svih 25 korisnika u stambenom i pomoćnom objektu rasporedila za rad u noćnoj smjeni samo jednu njegovateljicu - stoji u optužnici zagrebačkog tužiteljstva, prenosi Jutarnji. 

Iz utvrđenih činjenica proizlazi osnovana sumnja da je poslodavaca počinio sljedeće prekršaje: sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, odnosno u ugovorima o radu na određeno vrijeme nije naveden objektivan razlog, ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku nije prije početka rada izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu, neprijavljivanje radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada, ne odjavljivanje radnika u roku od 24 sata od prestanka rada, neprijavljivanje promjena osiguranja u roku od 24 sata od nastale promjene, neprijavljivanje odnosno odjavljivanje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku, priopćeno je tad iz Državnog inspektorata 

Također, građevinska inspekcija utvrdila je da na lokaciji Andraševec Dolinska 22 su u katastru i zemljišnim knjigama evidentirane dvije građevine, a to su stambena kuća i gospodarska građevina te je za obje učinjena povreda propisa. 

Zbog svega navedenog Gabrijeli Čičković prijeti zatvor i do 15 godina. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • 25.04.2020.

    A koliko će dobit oni u čijim su se domovima štićenici zarazili koronom pa umrli?

  • violetmind 25.04.2020.

    Haha🤣

  • mestar 25.04.2020.

    Koga su to oni osudili od svojih na 15 g.? Mozda ova nije nicija pa je zato gonjaju za primjer drugima koji nisu niciji, dok svoje samo prepomjeste na bolje radno mjesto.

Komentiraj...
Vidi sve komentare