To je to što me zanima!

Ribnjak "prijeti" Letovaniću; Split pogodilo jako nevrijeme

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
U Letovaniću se planira ugraditi oko 20.000 vreća s pijeskom kojima će se sanirati puknuti dio nasipa. Sve su ekipe i dalje na terenu te će dežurati i cijelu noć
Vidi originalni članak

Voda se izlila u naselju Žažina na križanju državne ceste koja vodi od Siska prema Zagrebu i ceste koja vodi prema Letovaniću. Voda zasad nije toliko duboka da se preko nje ne bi moglo prelaziti no ona pokazuje tendenciju da razina vode u ribnjaku koji "prijeti" Letovaniću i dalje raste te da su i dalje problem zaobilazne vode.

Što se same Kupe tiče, njezin vodostaj pada.

Kupa je, podsjetimo, kanalom spojena sa zapuštenim ribnjakom koji je ugrozio kuće u Letovaniću.

Tijekom proteklog vikenda, podsjetimo, kada je porastao vodostaj Kupe, došlo je do pritiska zaobalnih voda na stari nasip koji je popustio u dužini od 20-ak metara.

Za trajnije rješenje treba ugraditi oko 100.000 vreća s pijeskom

Ekipe Hrvatskih voda su izašle na teren te i dalje pokušavaju zatvoriti puknuti nasip . Pune vreće s pijeskom i planira se ugraditi oko 20.000 vreća kojima će se sanirati puknuti dio nasipa. Za trajnije rješenje trebalo bi oko 100.000 vreća.

U Hrvatskim vodama kažu kako bi problem u Letovaniću riješio davanje koncesije za ribnjak ili postavljanje ustave na kanalu . Na terenu rade i crpke kojima se izvlači voda kako ne bi došlo do poplavljivanja objekata u naselju.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

'Za sada je sve pod kontrolom'

- Nadam se da ćemo do kraja dana uspjeti sanirati nasip . Jutros se proširila dezinformacija da je još jedan nasip pukao, ali to nije istina. Za sada je sve pod kontrolom . Na žalost vrijeme nam ne ide na ruku, kiša stalno pada. Ukoliko vodostaj Kupe nastaviti rasti jumbo vrećama ćemo zatvoriti Odranski kanal na državnoj cesti kako voda ne bi prodirala u ribnjak - rekao je u srijedu prijepodne načelnik Općine Lekenik, Ivica Perović .

Sve su ekipe i dalje na terenu te će dežurati, ako bude potrebno i cijelu noć.

U strahu od poplave mnogi mještani su pokućstvo i ostale stvari premjestili na katove kuća .

U Požeštini se izlila rijeka Orljava

Zbog obilnih oborina koje su poslijepodne pale u Požeštini rijeka Orljava se opet izlila preko državne ceste D38 na dionici Pakrac – Požega. Najgore stanje je na mostu u selu Orljavac. Iz centra 112 na teren su poslali službe koje su cestu zatvorili za sav promet.

Jako nevrijeme pogodilo splitsko područje

Jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je u srijedu navečer šire splitsko područje, a u njemu su najgore prošli Trogir i okolica, piše Crometeo .

Do 22 sata u samo 60 minuta na mjesnoj postaji Trogir-Plano palo je 62 litre oborina po kvadratnom metru, a do 22.30 sati količina je već bila 72 litre. U Trogiru je bilo poplavljeno nekoliko gradskih ulica , a vatrogasci su intervenirali i u jednom poplavljenom poslovnom prostoru.

Vatrogasci DVD-a Kaštela također su dobili više desetaka poziva za intervencije zbog poplavljenih cesta i dvorišta. Dijelovi Splita, osobito istočna predgrađa, su zbog udara munja povremeno ostajala bez javne rasvjete.

Na Čiovu je oko 21 sat zabilježena i tuča.


Idi na 24sata

Komentari 11

  • Max Payne 12.09.2014.

    Ovo kaj piše za vodu u Žažini i zatvaranje Odranskog kanala nema veze s mozgom.... Ova voda na cesti Sisak Zagreb ne dolazi iz Letovanića nego su to slivne vode sa brdašca u Žažini koje ne mogu isteći iz onih graba sa strane jer su ispod ceste nakon rekonstrukcije raskrižja za Letovanić ugrađene bitno manje cijevi koje se ujedno često i zaštopaju te voda nema kuda u odteretni kanal nego preko ceste... ovo prethodnih dana nije izoliran slučaj, dešava se to nakon gotovo svakog jačeg pljuska Drugo ne zatvara se odranski kanal nego OBEDSKI kanal, što su i napravili konačno jučer - ovaj potez je vjerovatno mogao poštedjeti pola Letovanića poplave da je na vrijeme napravljen u drugom mjesecu.... treće ribnjak i ti kanali i nasipi su od mile nam državice RH... Meni jedino žao ovih radnika iz vodoprivrede koji sad budu dušu ispustili dok zatrpaju te rupe, ali opet to je njihov posao.... MIslite da su one vrbe i topole izrasle u prošloj godini? Zadnji put je to održavano 1990 i bilo je čisto ko suza..... Sad se svi posipaju pepelom po glavi a 24 godine su češali jaja i brali vodnu naknadu za uređenje istih... pa nek sad uređuju :)

  • 11.09.2014.

    Krive su ekstremne vremenske neprilike. Tu niti deset poduzeća ili ministarstava niti milijarde eura ne bi pomoglo. Protiv prirode se ne može! Force of nature!!!!!

  • marica-maca 11.09.2014.

    Čiji je taj zapušteni ribnjak,on je očito veliki problem,zašto se on nekako ne sanira i zatvori ili on dobro dođe u situaciji kad poraste vodostaj Kupe da se makne problem od problema.

Komentiraj...
Vidi sve komentare