To je to što me zanima!

Vodeni valovi Save i Kupe preklopit će se u blizini Siska

Vodeni val Save iz Slovenije te Kupe u idućih će se 24 do 36 sati preklopit na području Sisačko-moslavačke županije i uzrokovati teže protjecanje voda
Vidi originalni članak

Vodeni valovi Save iz Slovenije i Kupe iz smjera Karlovca u idućih 24 do 36 sati će se preklopiti u blizini Siska, točnije negdje unutar Sisačko-moslavačke županije. Uzrokovat će teže protjecanje voda, poručio je voditelj Glavnog centra za obranu od poplave Hrvatskih voda, Zoran Đuroković

Kritične točke su naselja oko Siska, Letovanić, Žažina i Staro Pračno, te dijelovi oko rijeke Petrinjčice u Petrinji.

Na terenu je već 250 vojnika, a doći će ih još 220. Retencije Lonjskog i Odranskog polja su se napunile, no u njima ima još mjesta tako da će se voda opet tamo pustiti, kako bi se izazvalo najmanje opterećenje za ukupni sustav. 

Hrvatske vode očekuju premašivanje vodostaja iz veljače, a u Letovaniću i Žažini i prelijevanje preko ceste.

- Operativno smo razradili sve mogućnosti da bi se posljedice svele na što je moguće manju razinu. Iako još nema potrebe za proglašavanjem izvanrednog stanja, spremni smo i na to. Stanovništvo ovih područja može biti mirno, jer županijski Stožer za zaštitu i spašavanje poduzima sve potrebne mjere predostrožnosti – poručio je vršitelj dužnosti župana Zdenko Vahovec apelirajući ipak na stanovništvo da sklone stoku s kritičnih područja u slučaju najgoreg scenarija. 

Ove riječi nisu umirile građane na najugroženijim područjima koji strahuju da bi se kod njih mogla ponoviti situacija iz Rajevog Sela. Na kupskom nasipu u Žažini, osim 150 vojnika, vreće već tri dana pune i mještani. 

- Bojimo se da će doći do prelijevanja jer se početkom lipnja krenulo u rekonstrukciju ovog nasipa. Vodoprivreda je počela s radovima koje su naručile Hrvatske vode, no jedino što su napravili je da su srušili dio nasipa, skinuli ga za pola metra i do danas ništa dalje nisu poduzeli. Tako nam je sada situacija gora nego za poplava u veljači, a i tada je voda već došla nekih 20 centimetara na zečji nasip – kazao je Ivica Skrbin.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • ne blokiraj me 13.09.2014.

    protiv prirode se teško boriti...

  • zvonkod 13.09.2014.

    Konačno se vidi nesposobnost na djelu .Krajnje je vrijeme da se uklone PODOBNI sa vlasti , a postave SPOSOBNI !!!!! Pitanje : Kome plaćamo koje-kakve vodo-naknade i za koji K...C !

  • zmajko1986 13.09.2014.

    a do poplava dolazi najviše zbog toga kaj su ovi u hrvatskim vodama lopovi, i zbog oni zelenih šta kao čuvaju prirodu! da nema njihovih gluposti korita rijeka bi se čistila i nebi bilo tih problema! da država čisti korita i prodaje taj mulj, pjesat imala bi velike dobiti! ali zeleni nedaju jer se kao uništava životinjski svijet!

Komentiraj...
Vidi sve komentare