To je to što me zanima!

Vodič za doktore u Italiji: Kome dati prednost, koga zapostaviti

Autori ovog dokumenta ističu da ovo zvuči kao diskriminacija određenih skupina, ali i da je ovo najbolja opcija koja štiti ponajprije one kojima je pomoć najpotrebnija
Vidi originalni članak

Zbog prevelikog broja zaraženih u Italiji, talijanski doktori primorani su poduzimati nesvakidašnje mjere kako bi svi pacijenti dobili adekvatnu njegu.

Prije dva tjedna Italija je dosegla broju 322 zaraženih korona virusom. Samo tjedan kasnije, brojka zaraženih porasla je na 2,502. Od tog je trenutka najveći teret pao upravo na doktore, koji svim pacijentima žele osigurati adekvatnu njegu i pobrinuti se za njihovo zdravstveno stanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Brojka zaraženih u Italiji raste iz dana u dan, mjesta u bolnicama su popunjena, a doktori i svo ostalo bolničko osoblje nije u stanju svim pacijentima pružiti potrebnu zdravstvenu njegu.

Talijansko učilište za anesteziju, analgeziju, reanimaciju i intenzivno liječenje objavilo je tzv. 'vodič' za doktore i bolničko osoblje kojeg bi se trebali pridržavati u ovom ekstremnim uvjetima koji trenutno vladaju, piše The Atlantic.

KORONA VIRUS U ITALIJI Postala simbol borbe: Zaspala na poslu nakon naporne smjene

Dokument ističe moralne odluke s kojima se susreću talijanski doktori pri liječenju zaraženih. Umjesto da osiguraju podjednaku njegu svim pacijentima u potrebi, doktori bi trebali slijediti kriterije u pogledu distributivne pravde. Drugim riječima, pri liječenju zaraženih prednost bi trebale imati rizične skupine, osobe starije dobi.

Također, autori navedenog dokumenta navode kako bi moglo doći do toga da se uvede dobna granica za one koji spadaju u rizičnije skupine i imaju prednost u liječenju pred ostalima.

VAPAJ MEDICINSKE SESTRE 'Strah nas je raditi, zaštitna oprema nam nanosi veliku bol'

Osobe mlađe životne dobi zaražene korona virusom, koje spadaju u nisko rizične skupine, naći će se zadnje na listi kada govorimo o liječenju korona virusa. Autori ovog dokumenta ističu da ovo zvuči kao diskriminacija određenih skupina, ali i da je ovo najbolja opcija koja štiti ponajprije one kojima je pomoć najpotrebnija.

Također, doktori su dužni u obzir uzeti i prethodno zdravstveno stanje pacijenta. Osobe zaražene korona virusom koje su prethodno imale zdravstvenih problema, trebale bi imati prednost upravo zbog činjenice što teže podnose bilo kakvu vrstu upale za razliku od ostalih pacijenata.

Cilj ovog dokumenta bila je pomoći doktorima u teškim moralnim odlukama s kojima se susreću u ekstremnim okolnostima kojima trenutno svjedočimo.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • tina096 14.03.2020.

    Ma kakva diskriminacija, stariji ljudi su najviše ugroženi i oni moraju biti prioritet. Koja je poanta da mlad, zdrav čovjek s blagim simptomima leži u bolnici, kućna izolacija i gotovo. Moja je baka bolovala od KOPB-a i upravo ju je gripa koštala života...Većina starijih već ima neke bolesti i kod njih se to brzo razvije i zakomplicira. Ne razumijem zašto su kod nas ona dvojica braće i njihova cura bili u izolaciji ako nisu imali simptome, mogli su se doma liječiti, a ne zauzimati mjesto drugim pacijentima...Ako su dobro, staviti im neku narukvicu za praćenje i gotovo, a za one koji nemaju uvjeta za kućnu izolaciju osigurati karantenu i to je to.

  • Shiny 14.03.2020.

    Dati prednost onima koji plaćaju zdravstveno osiguranje, a ne onima koji su prije svega došli ilegalno u državu, a da ne govorim da ne pridonose nikako društvu nego su isključivo njemu i državi na teret

  • Martin Krpan 14.03.2020.

    Ovakvi koji šire paniku nisu potrebni

Komentiraj...
Vidi sve komentare