To je to što me zanima!

"Volim svoj posao i iz tog razloga smo uspješna škola"

Školu Slatine na čiovu pohađa 60 učenika. imaju zadrugu i maslinik s 40-ak stabala. njihovo je ulje 2006. godine pobijedilo na međunarodnom natjecanju
Vidi originalni članak

Svaki dan u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku. 

Danica Zaić, ravnateljica OŠ Slatine s otoka Čiova, za svoj pedagoški rad nedavno je dobila najprestižniju državnu nagradu za prosvjetne radnike - “Ivan Filipović”. Time je zaokružila bogatu karijeru, u kojoj je oživila staru seosku školu u Slatinama, obnovila učeničku maslinarsku zadrugu Prizidnica, pa poslije Nove godine, kako kaže, može mirno u mirovinu. Nada se kako će nakon nje na mjesto ravnatelja doći netko tko će također unijeti ljubav u svoj posao. Ravnateljica škole postala je 1997. godine izborivši da se škola ne ugasi.

Škola je osnovana 1913., a nastavnici koji putuju iz Splita, među njima i ravnateljica, ljeti na nastavu, kako bi izbjegli gužve na cestama, dolaze i brodom. Prije nego što je postala ravnateljica, Danica Zaić radila je kao učiteljica glazbe gotovo 20 godina. Za ovogodišnju nagradu “Ivan Filipović”, koju je dobila za promicanje pedagoške djelatnosti u teoriji i praksi, predložili su je, između ostalih, prof. dr. Ivo Babić, trogirski povjesničar i bivši rektor Sveučilišta u Splitu, te poznati splitski glazbeni pedagog i skladatelj Vlado Sunko. To je nagrada za njena dugogodišnja nastojanja da mala škola postane među boljima u Hrvatskoj. Kao ravnateljica uspjela je pronaći novac za obnovu derutne zgrade, pokrenula je zamrlu učeničku zadrugu i školski list. No najvažnije je da je škola postala je mjesto na koje učenici rado odlaze. 


- S velikim smo entuzijazmom počeli radove na uređenju školske zgrade i okoliša. Izuzetnim naporima djelatnika i učenika, ali i mnogih Slatinjana, realizirali smo brojne akcije čišćenja i obnove. Obnovili smo i zapuštene maslinike koje je škola koristila, kao i školski vrt. Imamo 40-ak maslina - kaže Zaić.

Zadrugu Prizidnicu obnovili su 2001. U njoj učenici i nastavnici uzgajaju masline, prave ulje i natječu se sa svojim proizvodima. 


- Slatinjani su maslinari, ribari i poljoprivrednici. U zadruzi djeca uče vještine svojih djedova i očeva, a stječu i znanja o poduzetništvu. Naše školsko ulje 2006. je pobijedilo na međunarodnom natjecanju maslinara - ističe Zaić. Školu pohađa 60 učenika, a 2005. im je dodijeljena Zelena zastava i međunarodni certifikat ekoškole.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • naomi-1 22.11.2014.

    Koja sreća što imaju takovu ravnateljicu,samo zar ostali nastavnici nisu ništa pridonijeli uspjehu škole,nije valjda da je samo ona zaslužna.

  • pollo 22.11.2014.

    Iznad komentara je reklama za test inteligencije čiji se rezultat može saznati šaljući SMS na određeni broj telefona. Prije nego šaljete SMS pročitajte pravila do kraja, naime poslani SMS se naplaćuje 40,00 kuna, a mail adresa na koju se možete žaliti je nepostojeća. Pozdrav.

  • krnjevo 22.11.2014.

    Kamo sreće kad bi ljubav prema poslu bio jedini faktor uspjeha...

Komentiraj...
Vidi sve komentare