To je to što me zanima!

'Volonteri broje potpise, točan broj znat ćemo za par dana'

Mlinarić je tiskovnu konferenciju ispred Sabora iskoristio kako bi reagirao na izjava Peđe Grbina (SDP) koji je doveo u pitanje formalnu ispravnost prikupljanja potpisa za referendum
Vidi originalni članak

POGLEDAJTE VIDEO:

Inicijativa "Narod odlučuje" nije objavila koliko je potpisa prikupljeno za referendumsku inicijativu o izmjenama izbornog zakonodavstva. 

- Konačan broj potpisa bit će objavljen čim dobijemo točan broj. Naši volonteri marljivo rade, to je duži proces i ne može sve biti sređeno za jedan dan. Čim dobijemo točan broj objavit ćemo ga - kazao je jedan od koordinatora inicijative Luka Mlinarić napominjući da će brojka biti poznata u idućih nekoliko dana. 

- Ne želimo sada izlaziti s bilo kakvim procjenama. Želimo objaviti konkretan broj potpisa koji ćemo predati u Sabor - poručio je.  
Mlinarić je tiskovnu konferenciju ispred Sabora iskoristio kako bi reagirao na izjava Peđe Grbina (SDP) koji je doveo u pitanje formalnu ispravnost prikupljanja potpisa za referendum. Iako je Grbin naknadno ustvrdio kako njegove primjedbe ne stoje, iz inicijative su ga optužili da sustavno iznosi laži. 

- Inicijativa Narod odlučuje objavila je dva različita referendumska pitanja, za koje su se potpisi prikupljali u dvije knjige, tako je svaki građanin mogao odlučiti hoće li potpisati za oba pitanja ili samo za jedno. Ili je Grbin velika neznalica ili namjerno napada i pokušava kompromitirati inicijativu Narod odlučuje - rekao je Mlinarić.

Na Grbinovom priznanje da njegove primjedbe ne stoje, Mlinarić je rekao: 

- To što se kasnije ispričao, šteta je mogla već mogla biti nanesena. U nazad dva tri tjedna, ali i prije, on konstantno iznosi neistine i laži o inicijativi. On time zloupotrebljava medijski prostor kako bi se obračunao i napao inicijativu i građane koji se izjašnjavaju o potrebi raspisivanja referenduma za promjenu izbornog sustava. Time dodatno zabrinjava njegova inicijativa i želja da se dodatno postroži Zakon o referendumu čime bi se u budućnosti gotovo onemogućilo izjašnjavanje građana za narodni referendum. S jedne strane imamo zastupnika SDP, a s druge ministra uprave Kušćevića, koji nije učinio ništa kako bi zaštitio provedbu prikupljanja potpisa - rekao je Mlinarić.

Na pitanje želi li inicijativa referendumom ograničiti prava manjina, Mlinarić je rekao da se ne radi o ograničavanju prava, nego o tome da se spriječi jedan oblik političke trgovine. 

- Na neki način manipulira se predstavnicima nacionalnih manjina u Saboru da bi iz mandata u mandat bili jezičac na vagi za vladajuću većini, što ni na koji način ne koristi predstavnicima manjina u RH. Predstavnici manjina u Saboru trebaju štiti interese nacionalnih manjina, a ne Vlade ili bilo kojeg premijera - ustvrdio je Mlinarić. 

Mlinarić je kao argument za obranu teze da zastupnici manjina ne bi trebali odlučivati o proračunu naveo tjednik Novosti. 
Kazao je kako tjednih iz godine u godinu dobiva više milijuna kuna iz proračuna, a "služi se huškanjem na hrvatski narod". 
Na pitanje zašto misli da je inicijativa kvalificirana odrediti uređivačku politiku lista nacionalnih manjina, Mlinarić je nije odgovorio, a branio se da je "iznio činjenice".

Idi na 24sata

Komentari 19

  • KristijanCro 29.05.2018.

    Zna li itko od koje smo napredne zemlje prepisali ovo o manjinskim kvotama u Saboru? Svi komentiraju na svoj nacin a vrlo malo ih zna da nema ugledne zapadne zemlje u kojoj manjinci ovako ocito manipuliraju vecinom niti imaju ovoliko zastupnika!

  • KristijanCro 29.05.2018.

    Vi koji niste potpisali ove inicijative nemojte za godinu dvije kokodakat ne valja ovo ne valja ono. Imali ste priliku promjenit izborni sustav i ostalo

  • marquez 29.05.2018.

    A šta ako netko dobije moje podatke i potpiše se umjesto mene? Kako građanin može provjeriti je li njegovo ime na popisu? Kako možemo biti sigurni da određen broj "potpisa" nije krivotvoren?

Komentiraj...
Vidi sve komentare