To je to što me zanima!

Vozač kamiona doma napravio atomsku bombu: 'Nije teško...'

Amerikanac John Coster-Mullen (71) sam je napravio preciznu repliku atomske bombe. Nikada nije diplomirao, a radio je i kao fotograf. Proučio je brojne dokumente da bi shvatio kako nuklearna bomba funkcionira
Vidi originalni članak

Vozač kamiona John Coster-Mullen (71) iz Wisconsina sam je napravio preciznu repliku atomske bombe. Kaže kako ga ne čudi što Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje jer ga nije teško dizajnirati i napraviti.

John noću radi kao vozač i dostavlja robu trgovinama. Prije toga je radio kao fotograf. Nikada nije diplomirao, ali već 24 godine ima nevjerojatan hobi. Pažljivo je rekreirao dizajne nuklearnih bombi koje su bačene na Hirošimu i Nagasaki. Na ideju je došao 1993. godine kako bi zaradio nešto novaca. 

- Približavala se godišnjica bombardiranja i pomislio sam kako mogu napraviti male replike bombe i prodavati ih - priča John.

Proveo je mjesece proučavajući brojne dokumente, fotografije i slično te je razgovarao s ljudima koji su bili uključeni u projekt izrade atomske bombe 'Little Boy' koja je bačena na Hirošimu. Napisao je i knjigu u kojoj je prikazao specifikacije bombi 'Little Boy' i 'Fat Man'.

Kaže da ga je inspirirao njegov profesor fizike iz srednje škole te se i sam nadao da će studirati fiziku. Upoznao se i s projektom Manhattan koji je bio tajni projekt američke vlade tijekom Drugog svjetskog rata s ciljem izrade atomske bombe.

Od 2001. godine, odnosno napada u New Yorku, teže je dolazio do dokumenata i informacija o nuklearnim bombama pa je tada odlučio intervjuirati ljude koji su radili na projektu. Nakon svega uspio je sam izraditi svoju repliku atomske bombe. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • guzonja112 04.04.2021.

    malo kasnim, no gluuuupo, napravi ti pravu bombu te potroši milijune dolara pa ću se tek tada okrenuti da vifim šta ta kamiondžija radi, a bome će se okrenuti i ostale mirovne snage svijeta, kako ste mi, šta ima. Hahahhahah, ja sam poremećen, možda malo

  • Plejada 28.12.2017.

    I ja sam napravio repliku crne rupe. Još mi ostaje da napravi barakicu iznad i na njoj napišem WC. Rusi i Ameri se već bore za moj izum. Čak i oni u CERN-u nešto pokušavaju ali nije to to. Fali im ključni element.

  • pravednikST 28.12.2017.

    Napraviš umjesto makete bombe, maketu jedrenjaka, em je ljepši, em se može unovčit.

Komentiraj...
Vidi sve komentare