To je to što me zanima!

Vratili ga u 'mlade vozače' iako to nije već tri godine

Prema starom Zakonu, mladi vozači bili su oni sa do dvije godine vozačkog iskustva. Danas su to vozači od 18 do 24 godine za B kategoriju
Vidi originalni članak

Iako je to prestao biti još prije tri godine, Stjepan Mati (23) iz Zagreba od lipnja je ponovno “mladi vozač”. Prema starom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, mladi vozači bili su oni sa do dvije godine vozačkog iskustva. Danas su to vozači od 18 do 24 godine za B kategoriju. S obzirom na godine starosti, ne smiju voziti automobil čija snaga motora prelazi 100 konjskih snaga.
- Nakon pet godina vožnje moram prodati auto jer moj ima 105 KS.  Kaznili su me s 1000 kuna - požalio nam se Mati, koji će 24 godine napuniti tek u ožujku.
- To je protuustavna odredba! Ne može se donošenjem novog zakona zadirati u tzv. stečena prava. Zakoni vrijede za ubuduće, a ne retroaktivno - kaže odvjetnik Mario Klobučnik, specijaliziran za prometne prekršaje.

NE PLAĆAJTE KAZNU, ŽALITE SE NA POLICIJSKI NALOG
Ako još niste navršili 24 godine i vozite auto čiji je motor jači od 100 KS, policajac će vam naplatiti 1000 kuna kazne. Ako ste već jednom prestali biti tzv. mladi vozač, odvjetnik Mario Klobučnik savjetuje vam da kaznu ne platite. Preporučuje vam da se žalite. Prekršajni sudovi, kaže, uvažavaju takve žalbe.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • outrager 24.11.2008.

    a još gluplje je to što ja pošto imam A kategoriju mogu voziti motor od 200ks koji može parirati autu od 500ks, a ne smijem voziti auto jači od 100ks (potvrđeno od više prometnih policajaca)

  • Ćofi 24.11.2008.

    rođo1, drugačiji su to konji...Ovaj zakon je čist solidan početak, ali ga treba doraditi. Najveći problem je to što nigdje ne piše da novi zakon ne vrijedi za one koji su položili po starome zakonu, a smatram da se novi zakon ne bi smio odnositi na vozačke koji su položili prije njega.

  • drug Tito_1 23.11.2008.

    Glupost od zakona, ko je bistar i pametan ok, a ko je glup genetski i prirodno neće mu pomoći nikakav zakon.

Komentiraj...
Vidi sve komentare