To je to što me zanima!

Vratili rad nedjeljom, a tko će vratiti ljude na posao?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Promet pao 20%: Čak 2874 radnika je ostalo bez posla, a 1152 dućana je zatvorilo vrata. Sedam tisuća računa blokirano je trgovačkim obrtima...
Vidi originalni članak

Suci Ustavnog suda jednoglasno su odredbe Zakona o radu proglasili protuustavnim pa će trgovine već ove nedjelje ponovno moći raditi cijeli dan. Predsjednica suda Jasna Omejec rekla je kako će se sada vratiti poremećena ravnoteža u gospodarstvo. Složili su se da zabrana rada nije bila nužna da bi se zaštitila prava radnika te da se gospodarski ustroj mora zasnivati na tržišnoj slobodi. Ustavnu tužbu podnijelo je u siječnju osam velikih trgovačkih lanaca. Ovo je drugi put da je Ustavni sud poništio odluku o zabrani rada nedjeljom. Prvi puta 2004. god.
- Bez obzira na odluku, ove nedjelje trgovine će raditi do 14 sati - rekli su iz zagrebačkog trgovačkog centra Avenue Mall. U King Crossu čekaju službenu odluku. City Centar će isto tako raditi do 14 sati. Naglasili su i kako je do donošenja sporne odluke nedjelja bila drugi dan po posjećenosti u tjednu.
Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić pozdravila je odluku Ustavnog suda. Ana Knežević iz Samostalnog sindikata je zatečena brzinom donesene odluke. Krešimir Sever (NHS) smatra da je Vlada profitirala ovom odlukom jer su trgovci već pronalazili rupe u zakonu. Glasnogovornik Hrvatske Biskupske Konferencije, Zvonimir Ancić, kaže da će se nastaviti zalagati za slobodnu nedjelju, dostojanstvo i obitelj.
- Na žalost valja se zapitati tko upravlja Hrvatskom, oni koje su izabrali građani ili inozemni trgovački lanci? - kaže Ancić.
Potpredsjednik Vlade Damir Polančec rekao je kako se svaki zakon u Hrvatskoj mora poštovati dok je na snazi, pa će se tako poštovati i odluka Ustavnog suda. Dodao je kako odluku još nije dobio, no nakon što je prouči, vidjet će kako reagirati.
Odluka Ustavnog suda potvrđuje da je Vlada  odredbe tog zakona donijela bez adekvatnih priprema i analiza. U Ministarstvu gospodarstva jučer smo zatražili elaborat o gospodarskim učincima odredbi zakona. Iako je Ekonomski institut trebao izraditi taj elaborat, oni to još nisu učinili.

“DUĆANE KOJI SU PROPALI NEĆU MOĆI OPET OTVORITI”
Neće mi ništa pomoći to što se nedjeljom opet može raditi. Situacija je sve gora i gora, rekao je Silvio Bajde (49), vlasnik tvrtke Pro-trade. Prodaju foto, video i audio opremu. Ove godine zatvorio je dva dućana, u Karlovcu i centru Zagreba. Zbog krize je otpustio 11 radnika, a uvozi duplo manje artikala nego ranijih godina.

ZABRANOM RADA NEDJELJOM NE ŠTITE SE PRAVA RADNIKA
Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec sa svojih 10 sudaca omogućila je trgovcima da opet rade nedjeljom. Poništili su Vladine odredbe kojima se trgovcima to zabranilo od 1. siječnja ove godine. Zahtjev da nedjelja bude dan tjednog odmora ne smatraju apsolutnim, a radnici moraju imati povećanu plaću i dan odmora u tjednu.

‘DOBRO DOŠLI U HRVATSKU - OTVORENO’
Dubrovačke turiste neće više dočekivati natpis na trgovinama ‘Dobro došli u Hrvatsku-Zatvoreno’. Đivo Čurlica, čija obitelj ima dugogodišnju obrtničku tradiciju, smatra da je odluka stigla u zadnji čas prije početka sezone.

Idi na 24sata

Komentari 46

  • sablja 20.06.2009.

    Glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić kaže, da će se nastaviti zalagati \"ZA SLOBODNU NEDJELJU, DOSTOJANSTVO I OBITELJ\". Poštovani Anciću, gdje vi živite i zar ne znate da deseci tisuća ljudi rade nedjeljom. Što je s njihovim dostojanstvom i obiteljima? Ili mislite da dostojanstvo pripada samo jednoj kategoriji ljudi. Što ne branite dostojanstvo trgovaca u Vatikanu koji trguju po cijele dane, a osobito na najveće katoličke blagdane i to istovremeno dok papa sa svog prozora blagoslivlja prispjeli puk. BORITE SE ZA POŠTENO PLAĆEN RAD, PA ĆE I OBITELJ IMATI DOSTOJANSTVO.

  • XXL 20.06.2009.

    čitam i nemogu vjerovati koliko smo ne jedinstveni, jedni govore neka rade,nisu bogovi,a drugi još veće gluposti. Nisam trgovac ali tko zna što nosi budućnost. Shvaćam rad na blagdane,nedjeljom nešto što je važno za sigurnost, zdravlje i nekakva turistička djelatnost ali nikako nemogu shvatiti da vam je toliko bitan getro , king-kros... jer se to sve može nabaviti i u ostale dane.Ova kriza je dobro došla svim vlasnicima da rade što god žele a mi se sve više svađamo i ljutimo na trgovca ili nekog drugog nesretnog malog čovjeka jer nemamo muda reći i učiniti nešto drugo.Ja osobno u ponedjeljak moram raditi za slobodne dane koje tko zna kad možeš iskoristiti a i ako nešto i obračuna bit će da sam još i dužan.Pa firma je u krizi ali svi koji to govore su u petak od 12- 15 već napustili svoja krizna mjesta i ostavili plan koji treba ispuniti preko sub. nedj. ponedj.A onda kad se vrate nezadovoljni i umorni od nerada počnu nova izmišljanja.E takvi idu nedjeljom u dućane jer su slobodni.

  • kbegicsi 20.06.2009.

    I mi dobili obavijest kako osim Nedjelja radimo i praznike i Blagdane

Komentiraj...
Vidi sve komentare