To je to što me zanima!

Vrdoljak se razbacuje: Milijuni dolara ulagat će se u Hrvatsku

Ministar je zadovoljan rezultatima 2D istraživanja podmorja. Podatke smatra dovoljno perspektivnima, jer pokazuju da u našem djelu Jadrana ima nafte i plina
Vidi originalni članak

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak posjetio je u utorak u Splitu istraživački brod Seabird Northern Explorer, koji je proteklih pet mjeseci tražio naftu u Jadranu

- Nisam ministar koji će danas izbacivati cifre kako bi impresionirao građane. No u idućih pet godina će se u Hrvatsku ulagati stotine milijuna dolara - najavio je Vrdoljak. Ministar je zadovoljan rezultatima 2D istraživanja podmorja koje mu je prezentirao Rune Eng, predsjednik Uprave tvrtke Spectrum. Podatke smatra dovoljno perspektivnima, jer pokazuju da u našem djelu Jadrana ima nafte i plina. 

- Najmanje dvadeset naftnih kompanija je zainteresirano za istraživanje i bušenje našeg podmorja - neskromno je rekao ministar. 

Današnja 2D tehnika mnogo naprednija

INA je u osamdesetim godinama prošlog stoljeća također naručila istraživanje podmorja, kojim međutim nisu pronađene zalihe nafte i plina. Kapetan broda pojasnio je kako je današnja 2D tehnika mnogo naprednija, te daje bolje rezultate i na već istraženim i aktivnim poljima. No baš kao ni ministar, nije htio spekulirati o mogućim količinama nafte i plina u Jadranu. 

Norveška firma je istraživanje 15 tisuća kilometara Jadrana odradila besplatno, no zadržala je pravo prodaje podataka zainteresiranim naftnim kompanijama. Sljedeći korak ministarstva je sortiranje dokumentacije i izrada javnog natječaja za eksploataciju. Jadran je dosta plitko more, gdje bi cijena bušotine bila oko 150 milijuna kuna, što je desetak puta jeftinije no u Brazilu ili Africi. Uz jeftinije bušenje velika je prednost i naš položaj u Europi, čime bi i transport bio brži i jeftiniji.

- U poziciji smo da budemo jedna od rijetkih europskih zemalja koje mogu same podmirivati vlastitu potražnju za naftom i plinom. Mogli bi biti stabilniji, sigurniji i bogatiji te imati veći utjecaj u regiji - kazao je Vrdoljak.  


Idi na 24sata

Komentari 109

  • Splitsko srce 22.01.2014.

    Ala ča ću lipo živit a još manje radit.Dva tri apartmana i renta od nafte.

  • mrzovoljni 22.01.2014.

    E sad su otkrili toplu vodu.! Još 80-ih se to znalo i nitko ništa nije poduzimao. Ovi naši stvarno imaju viziju napretka a ona izgleda ovako = supertanker treba uploviti u jadran i zbog tog je potrebno produbljivanje i širenje jadrana, no kako nemamo novca za taj zahvat pozivaju arapske emirate , jer oni imaju iskustva s tim pogotovo s sueskim kanalom nije važno ko ga je iskopao ali oni su poznati stručnjaci. Prijedlog je da mogu crpsti naftu narednih 100g ako pristanu. Opcija 2 : Monetizirati preko Hernandija i MOL-a. Opcija 3 : Privatizirati jadran po receptu za 1 kunu. I jednog lijepog dana turisti s obale promatraju tankere kako krstare lijepim od nafte crnim jadranom , a turizam svake godine raste za nevjerojatnih 100%. Blago nama !

  • rimad001 22.01.2014.

    nema nam spasa, postat čemo bogatiiiiiii,.....dobro, možda kasnimo 20god,radi vašeg muljanja

Komentiraj...
Vidi sve komentare