To je to što me zanima!

'Vrijeme je da spomen na žrtve Križnog puta regulira zakon'

Na slovenskom groblju Milanović, Josipović i Šprem odali su počast žrtvama iz 1945. Nakon polaganja vijenca Milanović je otišao na sastanak s Janezom Janšom
Vidi originalni članak

Hrvatski državni vrh u utorak je ujutro položio vijenac ispred spomenika nevinim žrtvama iz 1945. na slovenskom groblju Dobrova u Teznom kraj Maribora. Uz tri predsjednika, Ivu Josipovića, Borisa Šprema i Zorana Milanovića, iz Hrvatske je bila i delegacija od tridesetak ljudi.

- Došli smo se pokloniti žrtvama Križnog puta koje su bez krivnje i suda izgubile svoje živote - rekao je predsjednik Ivo Josipović, te istaknuo kako ne vidi koga bi moglo smetati dostojno obilježavanje na ovom mjestu.

- Bez obzira na stranačku pripadnost, državni vrh bi na ovakvo obilježavanje trebao dolaziti zajedno i koordinirano, jer to daje dignitet - rekao je Josipović. 

Predsjednik Sabora Boris Šprem najavio je stručnu javnu raspravu sa predstavnicima civilnog društva o spomendanu za ovaj povijesni zločin.

- Dugo se prešućivala istina o žrtvama Križnog puta i vrijeme je da ih se prisjećamo i da to reguliramo Zakonom o blagadanima i spomendanu - rekao je Šprem. 

Premijer Zoran Milanović kratko je istaknuo da je ovo najveća masovna grobnica u kojoj je pokopano 1179 žrtava, te da je to ujedno i mjesto ratnog zločina.

- Neprijeporno je da su ovdje žrtve, a kako ćemo to obilježavanje urediti, to je na nama u Hrvatskoj, jer je ovo Slovenija - rekao je Milanović. 

Pola sata prije njih, vijenac je uime slovenske vlade položio i slovenski premijer Janez Janša. Dok su se Josipović i Šprem sa delegacijom vratili u Hrvatsku, Milanović se u pratnji kolege Janše uputio u Mariborski dvorac na bilateralni sastanak. Osim hrvatsko-slovenskih odnosa, premijeri će se dotaknuti i problema sa Ljubljanskom bankom.

Idi na 24sata

Komentari 160

  • Čiko Spase 15.05.2012.

    svi su bili nevini...

  • drevna 15.05.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • sara23 15.05.2012.

    Više ste dosadili i Bogu i narodu s tim "komunizmom" , "crvenima" i bog zna čemu! Sve što vam nije po volji odma su krivi komunsti. Alo ljudi, socijalizam se raspao 1990., tj. već koju godinu prije. Nevinih žrtava je bilo i oni koji su to počini trebali su odg. ali kako povijest pišu pobjednici to nećemo doživiti. Pomirite se s tim i prekinite za sve danas krivit "crvenu bandu" jer je idiotski. Pogledajte se u ogledalo jer je zbog nas država tu gdje je.

Komentiraj...
Vidi sve komentare