To je to što me zanima!

Vučetić oduševio govorom o Istanbulskoj: Pogledajte video

Biće koje postoji u sebi je čovjek. Nakon toga, tom biću pridajemo neko određenje, to je spol. Tom određenju pridajemo sljedeće određenje, a to je rod. Mi bez čovjeka ne možemo imati spol, kaže Vučetić
Vidi originalni članak

Marko Vučetić je u Saboru održao govor o Istanbulskoj konvenciji. Vučetić je dobio pljesak kolega, a na njegovom izlaganju mu je čestitao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Vučetićev govor je uskoro postao hit na društvenim mrežama. Vučetić je u Sabor ušao na listi MOST-a, a osobno je nezavisni zastupnik.

- Glasujem kako prosudim. Dokaz i teret dokazivanja jesam li nezavisni nije na meni nego na onima u čijem se klubu nalazim i uglavnom u zadnje vrijeme glasam suprotno nego što oni čine i ne promatram to kao nikakav problem. Zbog čega? Zbog toga što je temeljna odlika ljudskog bića da razumom spoznaje, da slobodom odlučuje i da nenasilno djeluje. Ova treća kategorija je sadržana u Istanbulskoj konvenciji i njenoj ratifikaciji. A da bismo ratificirali tu Istanbulsku konvenciju trebamo prvo krenuti od ovog razumskog i slobodnog. A sad ću vam reći što je to razumsko. Govorili smo o tome da je rod odvojen od spola. No, to nije prvo odvajanje. Pogledajmo logički i ontološki, to nitko nije spominjao. Pozivali su se na prirodni red, na prirodni zakon, ali su tu kolege nažalost izbjegli zakon logike. A tad nemamo prirodni red nego imamo prirodni nered i logičku nezakonitost. Reći ću vam što to znači. U logici i filozofiji postoji nešto što se naziva supstancija, biće u sebi. Biće koje postoji u sebi je čovjek. Ili ako hoćete da još uključimo i ženu, i čovječica. Čovjek je prvo ono biće koje ne smijemo od nikoga odvajati. Nakon toga, tom biću pridajemo neko određenje – to je spol. Nakon toga, tom određenju pridajemo sljedeće određenje – a to je rod. Mi bez čovjeka ne možemo imati spol. Ontologija spola je laž, ontologija roda je laž. Nasilje je laž. Svijet u kojem se odigrava nasilje nije svijet vjere, to je svijet mrtvih bogova. Te mrtve bogove je u svijet unio nasilnik. Onaj tko pretuče ženu u svijet je unio mrtvog boga. Onaj tko siluje dijete, u dječji svijet je unio mrtvog boga. Zbog čega? Zato što je dokinuo vrijednost u sebi. Ovo je uistinu dokument gdje se mi civilizacijski određujemo hoćemo li pripadati svijetu u kojem se poštuju ljudska prava, a tu pripadaju i religijska prava, a to su prava živog boga - rekao je Vučetić. 

Idi na 24sata

Komentari 135

  • bonanza 14.04.2018.

    Rod sve do nedavno nije postojao kao nešto što bi se odnosilo na ljude, već smo govorili o spolu, što je jedino biološki ispravno. A onda su došli John Money i teoretičari rodne ideologije

  • bonanza 14.04.2018.

    Rodnu teoriju je 1950-ih godina osmislio američki psiholog John Money. Njegov eksperiment s dva muška blizanca, od kojih je jednoga pokušao pretvoriti u djevojčicu, završio je tragično, samoubojstvom oba blizanca u njihovoj odrasloj dobi. Rodna teorija je protivna prirodi žene i muškarca, nije znanstveno potvrđena i o njoj ne postoji konsenzus u znanstvenoj zajednici. Nakon što su je znanstvenici prokazali kao neznanstvenu, Nordijsko vijeće ministara (regionalna međuvladina kooperacija sastavljena od predstavnika Norveške, Švedske, Finske, Danske i Islanda) ukinulo je 31.12.2011. "Nordijski rodni institut", ustanovu koja je bila predvodnik rodne teorije za društvenu i odgojnu politiku skandinavskih zemalja sve od 1970-ih pa do ukidanja. Budući da je znanstveno neutemeljena, rodna ideologija se pokušava ‘na mala vrata’, izbjegavajući stručne argumente, prisilno ugurati u mnoge dokumente – jedan od njih je Istanbulska konvencija. Svakome preporučam pogledati dokumentarni film "Pranje mozga - Paradoks rodne ravnopravnosti - Hrvatski subtitlovi", autora Heralda Eie, norveškog sociologa i novinara.

  • jerrome 14.04.2018.

    "Govorili smo o tome da je rod odvojen od spola....Nakon toga, tom biću pridajemo neko određenje, to je spol. Tom određenju pridajemo sljedeće određenje, a to je rod." - osnovna ideja rodne teorije - spol i rod ne postoje, već je to "društveni konstrukt", stoga spol i rod možemo proizvoljno mijenjati. To se stručno zove kulturalni marksizam frankfurtse škole, a proističe iz filozofskog smjera postmodernizma. To je ono na što cijelo vrijeme upozoravamo, a Plenković i ekipa nas uvjeravaju da to nije tako. A eto, čovjek sad održao predavanje na tu temu i to tako da mu može zavidjeti svaki zagriženi neomarksist. Nisam mislio da ću u hrvatskom parlamentu slušati ovakva notorna negiranja temeljnih znanstveninih spoznaja i znanosti općenito.

Komentiraj...
Vidi sve komentare