To je to što me zanima!

'Vujčić je građanima trebao sugerirati da se riješe franka'

To je njegova obveza i on je morao inzistirati da nestane franak iz Hrvatske. I tada ne bi bilo ove negativne tečajne razlike između kune i 'švicarca' - smatra Linić
Vidi originalni članak

Bivši ministar financija Slavko Linić u emisiji RTL Direkt guvernera HNB-a Borisa Vujčića prozvao je zbog toga što građanima nije sugerirao da se riješe franka:

- Prošle godine su banke imale višak likvidnosti pa su vraćale kredite prema majkama, znači u valutama prema inozemstvu. Vujčić je tada trebao sugerirati građanima da se riješe švicarskog franka. Znači, sugerirati da postoji opasnost rasta franka. To je njegova obveza i on je morao inzistirati da nestane švicarski franak iz Hrvatske. I tada ne bi bilo ove negativne tečajne razlike između kune i 'švicarca' - rekao je Linić.

Što se tiče kamata na kredite, bivši ministar smatra da one neće rasti jer nema korisnika kredita:

- Vjerujem da će se građani i kad govorimo o kreditu, zaduživati u hrvatskoj valuti jer primaju plaću u hrvatskoj valuti. A to znači da će referentna nacionalna kamatna stopa biti ona koja će se određivati. Osnovno je da u ovom trenutku idemo s nastavkom smanjivanja zatezne kamate jer je ona ta koja producira strahovita dugovanja - smatra Linić.

Ipak, smatra da su kamate, koje svaka banka određuje za sebe, prevelike za hrvatske građane i poziva:

- Ono što svi zahtijevamo je da se ta visoka stopa smanji. Neovisno o tome što je rizik RH oko tri posto pa smo u toj razlici prema europskim zemljama veći.   

Idi na 24sata

Komentari 45

  • Gregur 25.04.2015.

    Naj argumentniji ministar zabiljezen u povijesti, di si bio kad je grmilo, cudno da jos nije u remetincu sa svojim kolegama!

  • Zagor te-nej 24.04.2015.

    Ma samo pričaju ni sad nije kasno da se jednostavno ukinu krediti sa valutnom klauzulom. Jednostavno se proglase ništavnim jer država je aparat prinude i prisile. Kako god kaže e sad je Pdv 25 % tako isto mogu rec krediti sa valutnom klauzulom se ne mogu sklapati A zbog prezaduženosti građana svi do sad sklopljeni se poništavaju .Eto nisam Titov fan al on bi tako napravio.

  • zigi78 24.04.2015.

    sjetio se sad kad nije ministar...

Komentiraj...
Vidi sve komentare