To je to što me zanima!

Vujčić o bankarskoj krizi: 'Novac u našim bankama je siguran'

Cijene kredita rastu, ali blaže nego u eurozoni zato što smo imali specifične stvari poput opuštanja mjera monetarne politike, kaže Vujčić
Vidi originalni članak

Banke su dobro kapitalizirane i imaju vrlo visoku likvidnost, što se vidi iz svih pokazatelja. Kapitaliziranost hrvatskih banaka je 24,6 posto, a prosjek Europske unije je 18, 9 posto. Novac u hrvatskim bankama je vrlo siguran. Koeficijent likvidnosti je 242 posto u odnosu na prosjek EU-a od 162 posto, rekao je u razgovoru za Dnevnik Nove Tv guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić.ž

Guverner se tako osvrnuo na bankarsku krizu u Švicarskoj. Njihovu banku Credit Suisse morala je spašavati najveća tamošnja UBS.

- Ona je bila solidno kapitalizirana, ali ne kao hrvatske banke. Drugo, to je banka koja je već neko vrijeme imala problema s poslovnim modelom i rezultatima. Godinama imaju probleme tako da ono što se dogodilo nije bilo neko veliko iznuđenje -rekao je Vujčić.

NOVA ERA UBS preuzeo posrnulu švicarsku banku Credit Suisse: 'Zombija više nema, stiže čudovište'

Depoziti su osigurani

Osim toga, dodao je da su depoziti hrvatskih štediša osigurani do 100.000 eura.

- Tko god ima depozite do tih iznosa se ne mora brinuti. Čak i u najgorem slučaju, kojeg ne predviđamo i koji u ovom trenutku nije realna osoba, njihovi depoziti su sigurni. Otprilike 55-60 posto svih depozita u hrvatskim bankama je osigurano - rekao je.

CIJENE DIONICA OSCILIRAJU Ulagači se boje krize: Problemi banaka uzdrmali svjetske burze

Osvrnuo se i na cijene kredita u Hrvatskoj.

- Cijene kredita rastu, ali blaže nego u eurozoni zato što smo imali specifične stvari poput opuštanja mjera monetarne politike. Ono što vidimo je da su krediti poduzećima rasli sa dva na tri posto, a stanovništvu za pola posto - odgovorio je.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Marko F 21.03.2023.

    Gdje su hadezeovci ništa nije sigurno, sve mogu ukrasti...

  • sarcasmo 21.03.2023.

    To su i njima govorili

  • 20.03.2023.

    ae vujčiću kojim to našim bankama...

Komentiraj...
Vidi sve komentare