Obavijesti

News

Komentari 0

Ulagači se boje krize: Problemi banaka uzdrmali svjetske burze

Ulagači se boje krize: Problemi banaka uzdrmali svjetske burze

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno oscilirale jer se ulagači plaše nove bankarske krize nakon propasti dviju američkih banaka i problema u nekoliko drugih banaka, uključujući Credit Suisse

VIDEO

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,2 posto, na 31.861 bod, dok je S&P 500 porastao 1,4 posto, na 3.916 bodova, a Nasdaq indeks 4,4 posto, na 11.630 bodova.

Prošli je tjedan počeo oštrim padom tih indeksa zbog propasti dviju američkih banaka - Silicon Valley (SVB) i Signature – što je izazvalo strahovanja od izbijanja nove bankarske krize, slične onoj iz 2008. godine, koja je gurnula svjetsko gospodarstvo u recesiju.

Američka središnja banka brzo je pokrenula program za održavanje likvidnosti, no idućih dana pod pritiskom se našlo još nekoliko banaka, među ostalim, First Republic.

U problemima se našla i druga po veličini švicarska banka Credit Suisse.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ipak, polovicom tjedna tržišta dionica ponešto su se oporavila jer je skupina velikih banaka, uključujući JP Morgan Chase i Morgan Stanley, odlučila položiti u First Republic 30 milijardi dolara.

Ekonomisti o krizi banaka: Jako je opasna panika... Teško da može doći do domino efekta
Ekonomisti o krizi banaka:  Jako je opasna panika... Teško da može doći do domino efekta

- Banke paze jedna na drugu. Prošloga su vikenda dvije banke propale, što je narušilo povjerenje u sustav, pa sada najveće banke spašavaju onu koju smatraju važnijom - kaže John Augustine, direktor u Huntington Private Bank.

Zahvaljujući tome, popustila su strahovanja od bankarske krize. Tim više što je švicarska središnja banka odobrila kreditnu liniju od 54 milijarde dolara za pomoć Credit Suisseu.

I dok su problemi banaka poljuljali tržišta, podršku su im pružile špekulacije da bi zbog problema u bankarskom sustavu i popuštanja inflacijskih pritisaka američka središnja banka mogla usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Svi ključni odgovori o propasti svjetskih banaka: Eksperti kažu da se Hrvatska ne treba 'tresti'
Svi ključni odgovori o propasti svjetskih banaka: Eksperti kažu da se Hrvatska ne treba 'tresti'

Još nedavno očekivalo se da će Fed na sjednici u ožujku povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca.

Što će Fed učiniti idućega tjedna, ostaje da se vidi.

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je, pak, povećala ključne kamate za 0,50 postotnih bodova, premda se na tržištu špekuliralo kako bi problemi u bankama mogli navesti ECB na blaže povećanje kamata.

Ponajviše zbog problema u bankama, na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica potonuo je 3,9 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od rujna prošle godine.

Panika i povlačenje štednje iz banaka dovelo bi do problema
Panika i povlačenje štednje iz banaka dovelo bi do problema

Pritom je londonski FTSE indeks potonuo je 5,3 posto, na 7.335 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 4,3 posto, na 14.768 bodova, a pariški CAC 4,1 posto, na 6.925 bodova.

ZSE: Nakon pet tjedana rasta, Crobexi pali više od jedan posto

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna glavni dionički indeksi pali više od jedan posto, prekinuvši 5-tjedni uspon, ponajviše pod pritiskom negativnih kretanja na globalnim burzama, izazvanih strahom od bankarske krize.

Crobex indeks pao je protekloga tjedna 1,16 posto, na 2.244 boda, dok je Crobex10 pao 1,33 posto, na 1.280 bodova. Oba indeksa sada su na razinama na kojima su bili krajem veljače.

Crobexi su time pratili burzovne indekse na svjetskim burzama, koji su početkom tjedna bili pod pritiskom jer je ulagače zabrinuo kolaps američke Silicon Valley banke, problemi u švicarskoj Credit Suisse, ali i negativni utjecaji agresivnog povećanja kamata središnjih banaka na bilance poslovnih banaka. Ipak, potkraj tjedna tržišta su se počela oporavljati jer je švicarska središnja banka pomogla Credit Suisseu.

Svi sektorski indeksi na ZSE prošloga su tjedna pali, a najviše Crobexnutris, za 2,57 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 6,12 milijuna eura, što je za otprilike dva milijuna manje nego u tjednu ranije. Najlikvidnija je bila dionica Spana, s gotovo 914 tisuća eura prometa, a cijena joj je ojačala 0,61 posto, na 49,4 eura. Slijedila je dionica Turisthotela, s prometom od 621 tisuću eura i rastom cijene za 1,69 posto, na 600 eura, pa je među likvidnijima bila najveća dobitnica. Ta dionica u fokusu je investitora nakon što je u ponedjeljak Tankerska plovidba objavila ponudu za preuzimanje Turisthotela po cijeni od 610,53 eura za svaku redovnu dionicu te turističke kompanije.

Španjolske banke smanjile izloženost Credit Suisseu: Znatno manja od milijardu eura
Španjolske banke smanjile izloženost Credit Suisseu: Znatno manja od milijardu eura

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je ostvareno 573 tisuće eura prometa, a cijena joj je potonula 4,71 posto, na 89 eura. Znatnije se trgovalo i dionicom Zagrebačke banke, kojom je ostvareno 494 tisuće eura, a cijena joj je stagnirala na 12,05 eura.

Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica HPB-a, s padom cijene za gotovo 5 posto, na 115 eura.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 54 dionice, od čega je njih 12 ostvarilo rast cijene, 33 pad, a devet stagnaciju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag