To je to što me zanima!

Vujnovac, novi dominantni suvlasnik Fortenove: 'Tvrtka se oslobodila 'Šeika', može rasti'

Pavao Vujnovac, vlasnik PPD-a, vodeći investitor u Hrvatskoj, kaže kako je Fortenova napokon stabilna, ali i da je ovaj događaj zasjenio ogroman posao kojim se sanirala šteta i ugroza za kompaniju
Vidi originalni članak

Pavao Vujnovac, vlasnik PPD-a i novi dominantni suvlasnik Fortenove, dao je intervju za Večernji list gdje je prokomentirao odluku Nizozemskog suda koji je jučer odbio tužbu šeika Saifa Alketbija, zbog čega tvrtka SBK Art ostaje zamrznuta i pod sankcijama, što Fortenovoj omogućuje novi zamah prema normalnom poslovanju.

BEZ PROMJENA Glavna skupština Fortenova grupe bez kvoruma, iduća skupština bit će u prosincu

- Fortenova je napokon stabilna. Posljednji mjeseci bili su vrlo napeti. Uvedene sankcije i njihovo evidentno kršenje doveli su Fortenovu u operativnu neizvjesnost. Ostali vlasnici postali su žrtve procesa koji s njima nema veze. Medijska sapunica kojoj smo svjedočili zamaglila je ogroman posao kojim se sanirala šteta i ugroza za kompaniju. Ispod radara su prošle informacije da s Fortenovom u djelomičnom vlasništvu sankcioniranih subjekata nisu željeli raditi revizori, kao ni banke na refinanciranju. Čak i na tehničkoj razini nastali su problemi jer je SAP otkazao suradnju - rekao je Vujnovac za Večernji i dodao kako Alketbi nikad nije dostavio potrebne dokumente kojima bi legitimirao sebe i potvrdio svoje navode o vlasništvu.

ZBOG SANKCIJA Presuda suda iz Amsterdama: Sberbank izgubio sva glasačka prava u Fortenova grupi

- Status SBK Arta sada je isključivo pitanje sankcijskog prava i treba ga prepustiti nadležnim institucijama - kaže Vujnovac.

Napominje i kako je vremena za refinanciranje obveza Fortenove malo, ali da visina postojećeg duga nije problem, jer je poslovanje sad kirurški odvojeno od sankcioniranih subjekata, što je jasan signal za financijska tržišta.

Vujnovac je za Večernji objasnio što znači da će za sve odluke biti potrebna većina od 70 posto i ima li to ikakve koristi za njega samog.

- U praksi to znači da veći broj vlasnika mora imati konsenzus oko odluka. Naime, ranije je nekoliko velikih suvlasnika relativno jednostavno provodilo svoju volju, dok će sad svi suvlasnici – od dobavljača do financijskih institucija – morati važne odluke donositi zajednički. Stoga nije točno da jača moj ili bilo čiji drugi utjecaj u kompaniji - kaže.

'TRANSAKCIJA U MOSKVI' Državni tajnik Matušić o kupnji udjela Fortenove: 'Postoje indicije da je riječ o paravanu'

Cilj je, koji dijeli s drugim dioničarima, kaže Vujnovac, izlistavanje na burzi, jer bi to proširilo broj institucionalnih dioničara koji sudjeluju u odlučivanju.

- Izlazak na burzu i IPO osiguravaju transparentnost i snagu za širenje na tržišta EU jer donose sredstva za financiranje akvizicija. Zamislite kakav bi to bio zamašnjak za hrvatsko gospodarstvo, domaću proizvodnju i izvoz. Što se mojih planova tiče, namjera mi je smanjiti postotak vlasništva te zajedno s većim brojem ravnopravnih dioničara sudjelovati u upravljanju kompanijom - rekao je Vujnovac za Večernji.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • gojko ercegovac 14.01.2023.

    Jel to onaj koji krade plin

  • Dario123455677 14.01.2023.

    A da se te tvrte vrate narodu čije su i bile prije nego je tuđman to poklonio todoriću.

  • Marijan Fletko 14.01.2023.

    Lopovluk malo žešći....

Komentiraj...
Vidi sve komentare