To je to što me zanima!

Vukovarski krvnik ide kući: Haag pustio Šljivančanina

Zbog toga što je 90 posto kazne izdržao čekajući presudu, Žalbeno vijeće Haaškog suda odobrilo je Šljivančaninu privremeno puštanje na slobodu
Vidi originalni članak

Šljivančanin je za stravične zločine na Ovčari dobio tek 5 godina zatvora. Presuda 'vukovarskoj trojci drži se najsramotnijom presudom Haaškog suda'. Šljivančanin će nakon puštanja morati predati putovnicu policiji te ne smije  napustitii granice Srbije. Zabranjeno mu je na bilo koji način raspravljati o svom slučaju s medijima te ne smije utjecati na žrtve i potencijalne svjedoke.   
Šljivančaninov odvjetnik Novak Lukić rekao je za B92 da će Šljivančanin u Srbiju "doći u najskorije vrijeme" i da je pušten na privremenu slobodu do završetka žalbenog postupka po žalbi Tužilaštva na presudu od pet godina.
Predsjednik Stjepan Mesić rekao je danas kako je ta presuda "nepravedna i sablažnjiva" i kako je iz ovog primjera vidljivo da "pokušaji da se ubrzaju procesi na Haaškom tribunalu mogu rezultirati ovakvim nakaradnim presudama". Na nama je da 'vukovarsku trojku' procesuriramo, kazao je Mesić.

VUKOVARCI: ZAŠTO NAM TO RADE?
 Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora
 - Ovo je prešlo sve granice! Apsolutno neshvatljiva odluka! Pazite, vrijeme će učiniti svoje i on se neće nikada više vratiti u zatvor. Mi imamo snimke njegova pucanja minobacačem po Vukovaru, a njemu su sudili kao nekom 'bezbednjaku'... Znate što, ništa se ovo ne bi događalo da smo mi još 90.-ih godina uzeli stvar u svoje ruke i svima njima sudili. Nama Haag ne može i neće donijeti pravdu. Trebali smo se sami uzdati u se i u svoje kljuse. Ovako, Haag svojim odlukama uopće ne doprinosi pravdi i samo još više pojačava razdor među ljudima. Sad ste me zatekli kod nekoliko obitelji kojima su ukućani poginuli u Vukovaru tijekom rata. Oni su konsternirani ovom haaškom odlukom i ne prestaju plakati. Zašto nam sve to rade?!

Marica Mitrović, Šljivančaninova žrtva iz Berka
 - Kad sam čula vijest, isplakala sam se. Prvo što sam pomislila bilo je: Smeće jedno, još će se i izvući! Zbog njega sam postala bogalj i logično je da me uzrujavaju ovakve vijesti. A, opet, ne bih se uzrujavala da uistinu nisam doživjela zlo od toga čovjeka. Ja sam bila njegova prva žrtva. I to doslovno! Tako me pretukao u Berku puškom da sam ostala bez bubrega. Kad sam ga deset mjeseci kasnije ponovo vidjela u selu, toliko sam se uznemirila da sam dobila moždani udar. Rebra su srasla, oporavila sam se od moždanog, ali bol koju mi je nanio nikad mu neću oprostiti!

Dragutin Berhofer, svjedok Šljivančaninove nazočnosti na Ovčari
- Nakon one bezočno male presude od pet godina zatvora, evo Haag me ponovo uspio šokirati! Toliko sam tužan i bijesan da se to ne može opisati. Ja sam bio na Ovčari i znam na koji način su ljudi tamo ubijeni. Moja sreća je bila što me prijatelj izvukao otamo nekoliko sati prije masakra. Kako Šljivančaninu zaboraviti kad je na dan pada Vukovara upao u bolnicu i rekao: 'Šta je doktore, šta se čeka, ratno stanje je, ajmo! Ranjeni na lijevo, bolničko osoblje i ostali desno', potjeravši nas na bolničko dvorište, gdje je raspoređivao tko ide u koji autobus. On je znao za ranjene odvedene autobusom na Ovčaru! Pazite, dobio sam poziv da opet dođem u Haag svjedočiti u jednom trećem slučaju. Znate što, ne pada mi više na pamet tamo ići. Svjedočiti u Haagu postaje besmisleno. To je samo bacanje prašine u oči!"

VIŠE O VUKOVARSKOJ TRAGEDIJI PROČITAJTE OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 74

  • udrugabu 14.12.2007.

    ..jučer je Carla del Ponte kazala kako \"bez pravednog suđenja nema TRAJNOG mira na našim prostorima\"...s obzirom da je evidentno da je suđenje krajnje nepošteno evidento je da je nekome u interesu da na ovim prostorima ne bude trajnog mira..pametni znaju i kome...

  • sanni_37 13.12.2007.

    Jeb*** vas cetnici!

  • muskarac 13.12.2007.

    gamad gamad gamad

Komentiraj...
Vidi sve komentare