To je to što me zanima!

"Vukovaru - Gradu heroju svi dugujemo bolju budućnost..."

Dok dostojanstveno hodočastimo njegovim ulicama prema spomenicima hrvatskog stradanja i pijeteta te palimo svijeće za naše bližnje, mislimo i na budućnost grada
Vidi originalni članak

Vukovar - mjesto posebnog hrvatskog pijeteta - istom je snagom u našim srcima kao što je bio tragičnih dana studenoga 1991. Budi se ovih dana u nama ista bol i isti ponos. I zato hrlimo u nj iz svih krajeva Hrvatske i svijeta ponovno reći: “Hvala ti, Grade naš!“. Jer tu je spomen i znamen naše čežnje za slobodom i pravedne borbe za neovisnost. Dolazimo u danas obnovljeni grad, ali s još živim slikama užasa i patnje što je može prouzročiti ljudska mržnja. Vukovar je tada privremeno pao, ali Hrvatska nije pala - upravo je Vukovar bio prekretnica u ratu protiv Hrvatske. Upravo je Vukovar dokazao da se Hrvatska neće pokoriti. Hrvatska se vratila upravo prije dvadeset godina u Vukovar prigrliti ga natrag u svoja njedra. Bila je to posljednja, konačna hrvatska pobjeda nad velikosrpskom agresijom.

Ponosni i zahvalni upućujemo svoje misli i molitve poginulima, ubijenima, ranjenima, zatočenima, mučenima, silovanima, nestalima i prognanima. No dok dostojanstveno hodočastimo njegovim ulicama prema spomenicima hrvatskog stradanja i pijeteta te palimo svijeće za naše bližnje, mislimo i na budućnost grada i Domovine. Dok prolazimo pored obnovljenih kuća, mostova, crkvi i zgrada, pitamo se: jesmo li učinili sve što smo bili dužni učiniti za Vukovar i Hrvatsku?

Vukovar je dao sve od sebe da obrani Hrvatsku i uspio je u tome. Jesmo li mi dali sve od sebe da učinimo Hrvatsku onakvom kakvom su je sanjali ne samo vukovarski, nego i svi hrvatski branitelji? Nismo, i to moramo priznati. Najteže je gledati kako nam mladi odlaze iz Vukovara, iz Slavonije, iz cijele Hrvatske. Gubimo ono najvrednije što imamo - ljude, i to mnogo više nego u ratnim danima.

Vukovar nam najviše od svih ima pravo postaviti pitanje: što činimo da obnovimo naše domoljubno zajedništvo za Hrvatsku danas? Dvadeset četiri godine poslije stasao je nov naraštaj. Oni su danas naša sloboda, domovina, država, obrana, budućnost - sve ono za što je Vukovar podnio tolike žrtve. Stoga su razvoj, zapošljavanje i perspektiva života u Hrvatskoj naše prve zadaće, počevši upravo iz Vukovara.

Vjerujem u naš uspjeh. Vjerujem u naše domoljubno zajedništvo. Neka Vukovar, simbol naše časne prošlosti, postane i simbol naše bolje budućnosti!

Idi na 24sata

Komentari 189

  • fredaster 19.11.2015.

    da li su "satorasi" bili u Vukovaru?

  • Nebum Tirekel 19.11.2015.

    svi dugujemo bolju budućnost, a samo agresori duguju odštetu koja još nije niti definirana.

  • Caffe-bar Gemini 19.11.2015.

    Problem Vukovara je što vlast nakon mirne reintegracije nije Vukovaru u okviru RH na cijelom njegovom prostoru dala status slobodne trgovinske zone sa zasebnim statusom na rok 50 godina, gdje bi Vukovarci bili oslobođeni davanja poreznih prihoda državi, kako bi manjim porezima na duži rok potakli ulaganja investitora,a posredno i povećali zaposlenost i razvoj. Vlast je trošak Vukovara prebacila na proračun i premjestila prirodni administrativni centar županije, te time pretvorila Vukovar u socijalni slučaj. Tim pristupom i nedostatkom sredstava u proračunu ogoljena je sva besmislenost takvog rješenja te udaljila Vukovar od statusa samoodrživog i samoobnovljivog grada. Vukovar će na ovaj način uvijek trebati tutora od kojeg traži milost i živjeti na rubu opstojnosti, a to Vukovar i Vukovarci nisu zaslužili. Oni ne traže milost već uvažavanje i partnerstvo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare