To je to što me zanima!

"Vukovi s Dunava" su prvi put doplovili do ruba Mađarske

POVIJESNA VJEŽBA Brod Šokadija zaplovio je hrvatskim dijelom rijeke Dunav. Riječni mornari pripremaju se za nove vojne akcije i međunarodnu vojnu vježbu
Vidi originalni članak

Hrvatska riječna bojna u utorak je prvi put zaplovila Dunavom. Od matične luke u Osijeku došli su skroz do riječne granice s Mađarskom.

Brodom Šokadija i “riječnim vukovima” zapovijedao je poručnik bojnog broda Boris Majer. Uz njega su dan za povijesnu ophodnju iskoristili i brigadni general Blaž Beretin, zapovjednik Inženjerijske pukovnije brigadir Eugen Njari i zapovjednik Riječne bojne bojnik Ivan Liović.


- Ova uspješna plovidba dio je redovite obuke Riječne bojne, a ujedno smo provjerili operativnu sposobnost naše vojske - kazao je general Beretin.

Pritom je najavio kako se naši momci pripremaju za međunarodnu vojnu vježbu IRON CAT 15 u Srbiji u rujnu ove godine. Ondje će, osim naše i srbijanske, sudjelovati vojska Mađarske te će pokazati da mogu surađivati i aktivno braniti Dunav.


Inače, Riječna bojna u ovom obliku ustrojena je 2007., a pod sobom ima dva ratna broda. Šokadija, koja je u utorak bila u ophodnji, izrađena je 1952. za potrebe JNA. Tad je plovila pod imenom Slavonac. Brod je remontiran i ponovno porinut 2003. i od tada redovito nadzire rijeke na istoku Hrvatske. Na njemu plove i vojni ronioci, a osim nadzora granice pomažu u poplavama.

Idi na 24sata

Komentari 60

  • Big_Daddy 👊😎 20.04.2015.

    Vi na 24 sata uopče niste normalni Majke mi. ja sam prekršio pravilo broj 8??? ,a daaaj moilim te pa ko tu koga jel??? što se mene tiče ovo je prvi i zadnji put da išta komentiram jel nekome ovdje očito smeta istina. Sad me možete i obrisati. Ugodan dan i doviđenja.

  • 20.04.2015.

    Vojna vježba za slučaj da nas napadnu podivljali somovi. A tek kad gladne štuke krenu! Ili opasni grgeči sa teritorijalnim pretenzijama!

  • 20.04.2015.

    "Na njemu plove i vojni ronioci, a osim nadzora granice pomažu u poplavama." Da pomažu u poplavama....

Komentiraj...
Vidi sve komentare