To je to što me zanima!

Vunastog mamuta preuzeli su stručnjaci iz muzeja u Zagrebu

Najmlađi: Životinja je bila mlađa od godinu dana. Takav nije dosad pronađen u Hrvatskoj. Analizirat će ga u Zagrebu. Preuzeli su ga iz Prirodoslovnog muzeja
Vidi originalni članak

Kosti mladog vunastog mamuta koje je Goran Popović (19) iskopao u voćnjaku u Mohovu kraj Iloka u Zagreb su odnijeli djelatnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Kustos Muzeja Dražen Japundžić pohvalio je Gorana što je bio savjestan te pronalazak prijavio nadležnome muzeju. Prema Zakonu o zaštiti i čuvanju kulturnih dobara, sve što se iskopa u zemlji pripada državi.

Japundžić je potvrdio da je riječ o kostima mamuta. Pregledom zuba utvrdili su da je mamut bio stariji nego što se mislilo, ali mlađi od godinu dana. Ostatke mladog mamuta Hrvatska dosad nije imala.  

- Ovo je prvi put da je nalazište ostataka mamuta na privatnom zemljištu. Ne znamo hoće li biti daljnjih iskapanja i jesu li potrebna. Prvo ćemo analizirati kosti i uzorak zemlje kako bismo utvrdili koliko su kosti stare, a potom ćemo odlučiti o svemu drugome - rekao je Japundžić. Djelatnici Muzeja Goranu su dali potvrdu o preuzimanju kostiju. Moguće je da za njih dobije i novčanu naknadu od države.

- Već sam prije odlučio da ću kosti darovati muzeju jer mislim da je otkriće jako zanimljivo. Ne nalazi se mamut baš svaki dan -  skroman je Goran.

Idi na 24sata

Komentari 53

  • burivoda 03.11.2012.

    jeste li gledali onaj film "mamuti u šumi"?

  • LebronPetrovic 02.11.2012.

    Ako neka glupa slika dođe 10 mil eura, onda rijetki kostur mamuta vrijedi bar 250 mil eura !

  • LebronPetrovic 02.11.2012.

    Ja ne bi rekao za mamuta državi. Prodao bi ga stranim bogatašima za jako jako dobru lovu ! Trebao je bit mudar. Od lopina naših nikakvu lovu nebu dobil !

Komentiraj...
Vidi sve komentare