To je to što me zanima!

Putin je znao da se planira ubojstvo špijuna Litvinenka

Amerikanci su smatrali kako se atentat na bivšeg ruskog špijuna u Londonu, ne bi mogao izvesti bez znanja Vladimira Putina, koji je kritizirao SAD zbog Wikileaksa
Vidi originalni članak

U dokumentima američkih diplomata, koje je objavio Wikileaks, naveliko se pisalo o Vladimiru Putinu i Rusiji. Između ostalog Amerikanci su bili uvjereni kako je Putin znao da se sprema atentat na bivšeg špijuna i disidenta Aleksandra Litvinenka koji je živio u Londonu. 

Diplomat iz Washingtona u Europi istaknuo je kako bi ubojstvo moglo biti djelo "crvenih" u ruskim sigurnosnim i obavještajnim snagama. Pomoćnik državnog tajnika Daniel Fried kaže kako bi takvu operaciju bilo teško izvesti bez Putinova znanja. Svoje sumnje pomoćnik je iznio savjetniku francuskog predsjednika dva tjedna nakon Litvinenkove smrti u londonskoj bolnici.

U srpnju 2007. godine David Miliband izbacio je četvoricu ruskih diplomata te prekinuo veze s ruskim FSB-om nakon što je Moskva odbila izručiti Andreja Lugovoija, kojeg su sumnjičili za ubojstvo Litvinenka. Putin je poručio Washingtonu da se ne miješa u unutarnje stvari Rusije osvrnuvši se tako na komentare američkih diplomata u dokumentima koji su objavljeni na Wikileaksu. U diplomatskim bilješkama Rusiju se opisuje kao korumpiranu i mafijašku državu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare