To je to što me zanima!

Wildeova ljubavna pisma kolegi prodaju na aukciji

Oscar Wilde u pismima je zvao kolegu urednika na cigarete i vino. U pismima se vidi da se bori sa svojom spolnošću. Zbog nje je bio i u zatvoru
Vidi originalni članak

Kolekcija ljubavnih pisama koje je Oscar Wilde 1887. godine uputio mladom uredniku časopisa otkrivena je po prvi put, a očekuje se da će 24. rujna na aukciji doseći cijenu od najmanje 90.000 kuna. U pismima pjesnik otkriva borbu sa svojom homoseksualnošću koja je u to doba bila kažnjiva zatvorom.
- Sve je ovo pogrešno, nije li? - napisao je u jednom pismu Wilde. Osam godina kasnije pjesnik je završio u zatvoru gdje je zbog 'neprimjerenih' radnji sa lordovim sinom odslužio dvije godine. Dok je u Londonu pisao za društvene časopise, Wilde je kolegu urednika Alsagera Viana u pismima pozivao na cigare i talijansko vino.
Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde rođen je 1854. u Dublinu. Studirao je na Oxfordu nakon čega je pisao za časopise. Markiz iz Queensburyja optužio ga je 1895. godine da mu je 'iskvario' sina lorda Alfreda Douglasa. Obojica su osuđena na dvije godine teškog rada. Dan nakon što je izašao iz popravnog doma 25. svibnja 1897., Wilde je napustio Englesku te je zadnje tri godine života proveo pod imenom Sebastian Melmoth. Preminuo je od meningitisa u hotelu u Parizu 30. studenog 1900. dok je imao 46 godina. Sahranjen je na tamošnjem groblju Père Lachaise.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • thrys 15.09.2010.

    Wilde je doista bio književni virtuoz...

  • exon valdez 15.09.2010.

    Pošto su pisma takvoga sadržaja sada nemalo tražena putem njih će porasti prodaja piščevih djela barem među egzibicionistima kakav je i sam navodno bio.Mnoge slavne povijesne osobe se sada nastoji \"okititi\" takvim manirom kako bi se sve skupa populariziralo.Vražja rabota i isto takvo vrijeme.Nek nas Bog spasi od ovog ludila!

  • eurosongfan 15.09.2010.

    ma sranje on sranje knjige

Komentiraj...
Vidi sve komentare