To je to što me zanima!

Z. Čuhnil Česima izborila dvojezičnost u Daruvaru

Zastupnica češke i slovačke nacionalne manjine Zdenka Čuhnil potpisala je s Ivom Sanaderom sporazum kojim je poduprla program nove Vlade
Vidi originalni članak

Nova Vlada joj zauzvrat jamči ostvarivanje manjinskih prava, posebno u Daruvaru. Čuhnil je, nakon potpisivanja sporazuma, rekla kako je sa Sanaderom dogovoren nadzor nad provođenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na području Daruvara, u kojem je samovoljom lokalnih vlasti onemogućena dvojezičnost. Naglasila je da Česi ne traže dokumente ni imena ulica na materinjem jeziku, nego tek da im se osiguraju dvojezični natpisi na lokalnim institucijama i omogući isticanje manjinskih simbola, kao što se radilo do 1990.
- Želimo samo da se, kad se dođe u Daruvar, vidi da tu živi češka manjina - rekla je Čuhnil. Sanader se obvezao i da će Vlada pomagati i u rješavanju tekućih problema u primjeni manjinskih prava ako ih ne bude moguće riješiti na lokalnoj razini, što se posebno odnosi na poboljšanje uvjeta za češke vrtiće i škole.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • anti-gardy 05.01.2008.

    Zašto je moj komentar obrisan...? Nisam ama baš nikoga vrijeđala..Nisam čak niti ništa prosto rekla.. Ne kužim stvarno o čemu se radi...Shvatit ću kao da je to bilo slučajno..

  • anti-gardy 05.01.2008.

    Ne kužim, zašto onda ne odu u Češku živjeti ako im već toliko fali... A uostalom, sigurno bi im tamo bilo i bolje nego ovdje...

Komentiraj...
Vidi sve komentare