To je to što me zanima!

Ž. Rohatinski: Prijeti nam recesija ako se ne trgnemo

Guverner Rohatinski predviđa da će 2009. god. stopa rasta biti dva posto, što je najniže u ovom desetljeću. Inflacija bi se trebala spustiti na 3,5 %
Vidi originalni članak

Na skupštini hrvatskih izvoznika guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski predviđa da će 2009. stopa rasta biti dva posto, što je najniže u ovom desetljeću.
- Ne očekuje nas ništa što bi nas činilo sretnim, ali i to je bitno manje loše od onoga što je u nekim drugim zemljama, a što može doći i ovdje ako se ne trgnemo na vrijeme. U tom, pak, slučaju niti aranžman s MMF-om ne bi vjerojatno bio dovoljan da spriječi ulazak zemlje u stagnaciju ili čak recesiju - crne su slutnje Rohatinskog. Prognoze temelji na zbivanjima na globalnoj sceni, ali i domaćim prilikama koje karakterizira stalna glad na kapitalom. Ove godine Hrvatska je uzela 12 milijardi eura novih kredita, od čega će 8,8 milijardi eura otići na otplatu dugova i kamata. Iduće godine čeka nas otplata glavnice inozemnog duga od 9,4 milijarde eura i kamata od 1,7 milijardi eura, što je za 27% više nego u ovoj godini, upozorava Rohatinski i ističe da će za ta plaćanja biti potrebno u određenoj mjeri angažirati i vlastite rezerve likvidnosti i bitno povećati efikasnost njihovog korištenja. Inflacija bi se, predviđa, trebala spustiti na 3,5 posto, dok bi inozemni dug mogao doseći 38,5 milijardi eura ili oko 89% BDP-a. Izvoznicima je poručio da ne očekuju promjenu tečaja, a najavio je i promjenu pojedinih propisa, ako će biti potrebno, zbog lakšeg kreditiranja banaka. Od Vlade je zatražio da odgodi liberalizaciju deviznog poslovanja za godinu dana, kako bi se spriječio odljev kapitala.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • cepuljni 08.11.2008.

    pa meni se cini da kod nas traje recesija ali ONA TIHA i to vec odavno i ne za svakoga

  • XXL 08.11.2008.

    prvo nas neće stići takva situacija a sada već nemamo nikakva izgleda.samo dok veliki ne pokupe lovu sve je dobro,a kad se to napravi sve ode u propast kao tsunami.što mi mali da napravimo?

  • dudica 08.11.2008.

    MA VI SE SALITE GOSPODINE PREMJER SANADER NAS UVJERAVA SUPROTNO PA KOME DA VJERUJEMO NARAVNO SANADERU I HDZ-u JER ONI ZNAJU SVE PAMETNI SVI I RADE KAKO NJIMA ODGOVORA ,,,MI SMO SIGURNI I NIKAKVA NAS KRIZA NECE UZDRMATI ALI GOS SANADER MI NISMO NAIVNI JEDINO STE TO ZABORAVILI OVAJ JADNI HRVATSKI NAROD TRPI NAMA JE KRIZA CIM DODE NOVI LJECNICKI PAKET JER VI HOCETE DA SIROMASNI POUMRU JER NECE IMATI CIM DA SE LJECE NIKAD DO SADA NIJE BILO JADNIJE NE IZVACITE SE NA KRIZU VEC URADITE NESTO DOK OVOM JADNOM NARODU NE PREKIPI

Komentiraj...
Vidi sve komentare