To je to što me zanima!

Za istraživanje korona virusa znanstvenicima dijelili ugovore bez zaštitnih maski na licu

Hrvatska zaklada za znanost osigurala je 14 milijuna kuna za istraživanja Covid-19 bolesti, ali i društvenih utjecaja pandemije na ljude i društvo. Imamo najveći stupanj povjerenja u znanost, poručio je Plenković
Vidi originalni članak

Brojke koje govore da smo prešli brojku od 100 zaraženih u jednom danu još jednom nas podsjećaju koliko odgovorni moramo biti. Imam dojam da je tijekom ove situacije, pa i opuštanja posljednjih mjeseci bilo nekih zbivanja, obiteljskih, društvenih, malo su popustile kočnice i kao da se to događa nekom drugom, a to baš i nije tako. Zato je ovaj današnji dan prilika da ponovo pošaljemo tu poruku, koju ja skraćeno nazivam HDD: higijena, dezinfekcija i distanca. Mislim da ćete vi kao znanstvenici tome sigurno pridonijeti, kazao je u petak ujutro premijer Andrej Plenković u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Tamo su svečano dodijeljeni ugovori za 11 istraživanja o bolesti Covid-19, te utjecaju pandemije na društvo, za koje je Hrvatska zaklada za znanost provela natječaj te osigurala 14 milijuna kuna. Iako je premijer pozvao na odgovornost i "HDD", nitko od okupljenih osim novinara, snimatelja i nekoliko ljudi u organizaciji nije, primjerice, imao zaštitne maske za lice.

'Imamo najveći stupanj povjerenja u znanost'

No razlog za okupljanje je ipak bio izuzetno važan. Novac je dodijeljen za istraživanja iz prirodnih, bioterapijskih i društvenih znanstvenih područja, a natječaj je Hrvatska zaklada za znanost otvorila 30. ožujka, usred pandemije virusa o kojem se u tome trenutku zaista malo znalo. Ovo je važno ulaganje jer je znanost trenutno najvažnije područje cijelog društva, istaknuli su okupljeni.

- Imamo najveći stupanj povjerenja u hrvatsku znanstvenu zajednicu, kao i u globalnu znanstvenu zajednicu. Mi smo upravo na tim temeljima, u ovim zahtjevnim vremenima, kao vlada odlučili da odukel temeljimo na znanstvenim saznanjima. Nema većeg zadovoljstva i uspjeha ako nešto što vi istražujete nađe primjenu u praksi - poručio je znanstvenicima Plenković.

Borba protiv dezinformacija

Ministrica znanosti i obrazovanja istaknula kako se obrazovanje promijenilo, te kako, da virus sada i nestane, nema povratka na staro.

- Zemlje koje ulažu u obrazovanje i znanost kasnije izlazre kao pobjednice. Znanost mora biti u fokusu ne samo zato što nas jedina može izvući iz ovakvih kriza, već i da pošaljemo poruku da samo oni koji rade temeljem znanstvenih istraživanja državu i društvo vuku naprijed. To je ujedno i najbolja borba protiv pseudoznanosti i dezinformacija koje nas ograničavaju u suočavanju i bržem izlasku iz same krize - istaknula je Blaženka Divjak.

Među 11 istraživanja, odabranih među 98 prijedloga koji su pristigli na natječaj, bit će i četiri istraživanja o društvenim utjecajima pandemije na naš budući život. Hrvatska zaklada za znanost priprema novi natječaj za jesen, kad će se novac dodijeliti i znanstvenim radovima iz područja ekonomije.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare