Obavijesti

News

Komentari 0

Za istraživanje korona virusa znanstvenicima dijelili ugovore bez zaštitnih maski na licu

Za istraživanje korona virusa znanstvenicima dijelili ugovore bez zaštitnih maski na licu
1

Hrvatska zaklada za znanost osigurala je 14 milijuna kuna za istraživanja Covid-19 bolesti, ali i društvenih utjecaja pandemije na ljude i društvo. Imamo najveći stupanj povjerenja u znanost, poručio je Plenković

VIDEO

Brojke koje govore da smo prešli brojku od 100 zaraženih u jednom danu još jednom nas podsjećaju koliko odgovorni moramo biti. Imam dojam da je tijekom ove situacije, pa i opuštanja posljednjih mjeseci bilo nekih zbivanja, obiteljskih, društvenih, malo su popustile kočnice i kao da se to događa nekom drugom, a to baš i nije tako. Zato je ovaj današnji dan prilika da ponovo pošaljemo tu poruku, koju ja skraćeno nazivam HDD: higijena, dezinfekcija i distanca. Mislim da ćete vi kao znanstvenici tome sigurno pridonijeti, kazao je u petak ujutro premijer Andrej Plenković u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Tamo su svečano dodijeljeni ugovori za 11 istraživanja o bolesti Covid-19, te utjecaju pandemije na društvo, za koje je Hrvatska zaklada za znanost provela natječaj te osigurala 14 milijuna kuna. Iako je premijer pozvao na odgovornost i "HDD", nitko od okupljenih osim novinara, snimatelja i nekoliko ljudi u organizaciji nije, primjerice, imao zaštitne maske za lice.

'Imamo najveći stupanj povjerenja u znanost'

No razlog za okupljanje je ipak bio izuzetno važan. Novac je dodijeljen za istraživanja iz prirodnih, bioterapijskih i društvenih znanstvenih područja, a natječaj je Hrvatska zaklada za znanost otvorila 30. ožujka, usred pandemije virusa o kojem se u tome trenutku zaista malo znalo. Ovo je važno ulaganje jer je znanost trenutno najvažnije područje cijelog društva, istaknuli su okupljeni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Imamo najveći stupanj povjerenja u hrvatsku znanstvenu zajednicu, kao i u globalnu znanstvenu zajednicu. Mi smo upravo na tim temeljima, u ovim zahtjevnim vremenima, kao vlada odlučili da odukel temeljimo na znanstvenim saznanjima. Nema većeg zadovoljstva i uspjeha ako nešto što vi istražujete nađe primjenu u praksi - poručio je znanstvenicima Plenković.

Borba protiv dezinformacija

Ministrica znanosti i obrazovanja istaknula kako se obrazovanje promijenilo, te kako, da virus sada i nestane, nema povratka na staro.

- Zemlje koje ulažu u obrazovanje i znanost kasnije izlazre kao pobjednice. Znanost mora biti u fokusu ne samo zato što nas jedina može izvući iz ovakvih kriza, već i da pošaljemo poruku da samo oni koji rade temeljem znanstvenih istraživanja državu i društvo vuku naprijed. To je ujedno i najbolja borba protiv pseudoznanosti i dezinformacija koje nas ograničavaju u suočavanju i bržem izlasku iz same krize - istaknula je Blaženka Divjak.

Među 11 istraživanja, odabranih među 98 prijedloga koji su pristigli na natječaj, bit će i četiri istraživanja o društvenim utjecajima pandemije na naš budući život. Hrvatska zaklada za znanost priprema novi natječaj za jesen, kad će se novac dodijeliti i znanstvenim radovima iz područja ekonomije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.