To je to što me zanima!

Za nabavu, jarbole, sajle i održavanje 15.000 zastava dali smo oko osam milijuna kuna

Milan Bandić kupio je novcem Zagrepčana oko 30.000 zastava s pripadajućim sajlama i jarbolima. Po Zagrebu ih visi malo više od pola, a treba platiti i održavanje, dizanje, spuštanje, zamjenu...
Vidi originalni članak

Koliko mogu biti skupe zastave? Za naizgled minoran trošak, stanovnici Grada Zagreba će do 2022. godine izdvojiti malo manje od osam milijuna kuna. 

- Nije to nikakav novac, a možda građane educiramo, kao u Americi, da vole svoju zemlju. Kad ih stavimo na sve strane, možda bandijere počnu visjeti i na balkonima za hrvatske blagdane - izjavio je prilikom nabave Milan Bandić.

Oko 15.000 zastava vijori se na lokacijama u Zagrebu od 2017. godine. Tad je Milan Bandić odlučio da zastave na Jankomirskom mostu, Aveniji Većeslava Holjevca i na potezu od Lučkog do rotora u Remetincu nisu dovoljne pa ih je naručio još. Postavljene su na Domovinski most, Aleju Bologne, Jadransku i Slavonsku ulicu te Sarajevsku i Radničku cestu.

NAPLATA ŠTETE Tomaševićev udar na Bandićeve ljude iz afera: Vratite 227 mil. kuna, to je novac svih građana!

U tri godine, naručeno je 30.000 zastava:14.400 zastava Hrvatske, još 14.316 zastava Zagreba i 636 zastava Europske unije, a polovica je postavljena na stupove javne rasvjete i 198 jarbola.  Dok taj posao nije dogovoren, kako grad ne bi bio bez zastava, gradska ustanova URIHO sašila je zastave za 350.000 kuna bez PDV-a.

Posebno se pazi na Vukovarsku ulicu u Zagrebu, gdje zastave treba mijenjati dva puta tijekom godine, što je ukupno 1512 zastava. Još 1200 zastava se spušta po posebnom nalogu grada, a postavljaju se i tijekom blagdana na gradske trgove i parkove.

Prema dostupnim podacima, zastave šiju tvrtke Humana Nova iz Čakovca i zagrebački URIHO. U rješenju koje smo pronašli među Aktima gradonačelnika, šivanje i održavanje objedinjeno je cijenom od 5,9 milijuna kuna bez PDV-a. S PDV-om, to je 7,4 milijuna kuna. 

Za podizanje i spuštanje zastava, održavanje i podmazivanje sajli, kolotura i jarbola te izvanredne popravke i godišnji pregled zadužene su četiri tvrtke. Za same jarbole zadužena je tvrtka Tehmar, čiji ugovor s Gradom istječe 15. prosinca. Brinu o jarbolima uz cestu, ne o onima na javnoj rasvjeti. Godišnje imaju 50 - ak intervencija. Za održavanje, dizanje i spuštanje zadužene su tvrtke Elicom, Pismorad, Pirić promet i Ši-La-Co. Sve imaju ugovor do 2022. godine. 

EVO VAM IMOVINA, ALI... Gradonačelnik otkrio: Zagreb će pomoći Dinamu graditi stadion uz uvjet da se makne Mamić?!

Kad su mediji 2017. godine počeli preispitivati naručivanje tolikih zastava, Bandić je dao postaviti jarbole i zastave i ispred sjedišta svih televizijskih kuća u Zagrebu. Bandić je tad posprdno izjavio kako je taj posao koštao premalo u odnosu na sreću koju su novinari dobili time da sada mogu gledati u jarbole sa zastavama Hrvatske, EU i Grada Zagreba. 

Novi gradonačelnik Tomislav Tomašević, najavio je smanjivanje broja zastava radi uštede. Neki ugovori su poslani na reviziju, a za neke se čeka da isteknu. 

- Mislim da nije potrebno toliko zastava po gradu i da to stvara dodatni trošak. Možemo ih imati manje u boljem stanju - zaključio je Tomašević.

Idi na 24sata

Komentari 225

  • truckjimy 03.09.2021.

    Poznato lazno herceg domoljublje od bandica a na kraju potpise ugovor s banjaluckom firmom za oglase na zet pa ti bi I mater prodali a kunu se da je ljube najvise na svijetu

  • adlla 02.09.2021.

    Dignite mu spomeni u aleji lopova,,.

  • majmunaš 02.09.2021.

    Ma!

Komentiraj...
Vidi sve komentare