News

Komentari 74

Tomaševićev udar na Bandićeve ljude iz afera: Vratite 227 mil. kuna, to je novac svih građana!

Tomaševićev udar na Bandićeve ljude iz afera: Vratite 227 mil. kuna, to je novac svih građana!

Grad Zagreb dosad nije postavljao zahtjev da optuženi u aferama nadoknade počinjenu štetu. Tomašević je sada odlučio promijeniti tu praksu, ali pitanje je kada će se i hoće li se uopće uspjeti naplatiti

Nova zagrebačka uprava na čelu s Tomislavom Tomaševićem podnijela je niz odštetnih zahtjeva u poznatim aferama za koje traju sudski procesi. Ukupna iznos koji potražuju od bivših, optuženih, Bandićevih pročelnika i djelatnika, ali čelnika privatnih tvrtki koje su sudjelovale u aferama je viši od 227 milijuna kuna. Iz Grada Zagreba su nam potvrdili da su "postavljeni imovinsko-pravni zahtjevi u svim postupcima u kojima je Grad Zagreb financijski oštećen". A radi se o aferama "Nadstrešnice", "Krašograd", "Suhi led", "Pročistač" i dio afere Agram koji se odnosi na razmjenu zemljišta sa tvrtkom Bramgrad, te službena putovanja.

- Bilo je nužno prominiti dosadašnju praksu prema kojoj Grad Zagreb nije potraživao odštete u slučajevima u kojima su bili uključeni zaposlenici Grada i suradnici bivšeg gradonačelnika. Vjerujemo da je to novac koji pripada građanima i treba biti njima vraćen kroz ulaganja u ono što je zaista potrebno Zagrebu - poručuju iz Grada.

Niti jedna od ovih afera još nema niti nepravomoćnu presudu. A naplata može ići tek nakon pravomoćne presudi i štete koja se njome utvrdi. Ovaj iznos štete je procijenjen optužnicama USKOK-a, ali dosad je česta praksa bila da na kraju bude i manji. Ako i dođe do osuđujuće presude.

Na iznos od 227 milijuna kuna treba dodati i zatezne kamate koje bi bile obračunate za sve godine do presude.

Najveći odštetni zahtjevi su podnijeti u aferi Krašograd koja obuhvaća tri razmjena zemljišta Grada sa privatnim tvrtkama.

Ukupno preko 151 milijun kuna, koliko je procijenjena šteta. U prvom, novac se potražuje od bivše pročelnice za imovinsko pravne poslove  Ninoslave Zeković, njenog zamjenika Bore Kisjelice, vještaka Mirka Kožulja, odvjetnika Pere Lozice i Ante Barade u iznosu od 64.414.657,40 kn plus kamate

U drugom zahtjev ide prema okrivljenoj Ninoslavi Zeković,Bori Kisjelici, Mirku Kožulju, Peri Lozici iz Beograda, Davoru Galetoviću. Radi se o 34.478.953,60 kn plus kamate. Treći zahtjev ide prema Zeković, Kisjelici, Kožulju i  Lozici u iznosu od 53.058.129,52 kn

U slučaju AGRAM Imovinsko-pravni zahtjev postavljen je prema prvookrivljenoj zamjenici pročelnice Ines Bravić iz Karlovca, djelatnici Koraljki Rožanković Uremović i vlasniku Bramgrada Branku Mihaljeviću i to u iznosu od  20.296.487,75 kn zajedno sa zakonskom zateznom kamatom.

Također i prema prema Miri Laci i Zdenku Antunoviću u iznosu od 17.964,68 kn zajedno sa zakonskim zateznim kamatama.

U aferi Nadstrešnice su podnesena dva zahtjeva prema bivšem pročelniku za graditeljstvo Davoru Jelaviću, njegovoj zamjenici Vesni Lubin, te vlasniku Gamonta Petku Gavriloviću i Mladenu Siketiću. Jedan je u vrijednosti od 5.187.000,00 kn a drugi u vrijednosti od 6.058.328,43 kn plus kamate

U aferi Suhi led imovinsko pravni zahtjev ide prema bivšem pročelniku za zdravstvo Zvonimiru Šostaru okrivljenoj Mirti Lončar i okrivljenom Davoru Ljubiću. Sve u  iznosu od 38.949,421,48 kn zajedno sa zateznim kamatama.

U aferi Pročistač novac se potražuje od jednog od bivših vodećih ljudi Zagrebačkih otpadnih voda, Hannesu Schweitzeru i vlasniku tvrtke Dija građenje Darku Turopoljcu. Potražuje se iznos od 4.801.825,82 kn plus kamate.

 

OBILJEŽENA JE 14. OBLJETNICA VATROGASNE TRAGEDIJE NA KORNATIMA:

Najčitaniji članci