To je to što me zanima!

Za neuspjeh pregovora s Unijom više nema alibija...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Slovenski premijer Borut Pahor je svojoj prijateljici Jadranki Kosor obećao da ništa više neće blokirati Hrvatsku na putu prema Europskoj uniji
Vidi originalni članak

Iako je slovenski referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom prošao tankom većinom, hrvatski državni vrh je zadovoljan njegovim ishodom. Slovenski premijer Pahor je prijateljici Kosor obećao da ništa više neće blokirati Hrvatsku na njezinu putu u EU. Odluku svog naroda smatra velikom pobjedom Slovenije, koja se odlučila za poštenu granicu s Hrvatskom, ali i za otvaranje novog poglavlja u odnosima sa susjednom državom. Tamošnji ministar vanjskih poslova Žbogar zbog nedjeljnog rezultata s olakšanjem je u ponedjeljak stigao na posao, a oporbeni čelnik Janez Janša ne skiva razočaranje i ponovno prijeti. Najavio je da će blokirati ulazak Hrvatske u Europsku uniju u slovenskom parlamentu. Ističe da Sloveniji zbog prihvaćanja arbitraže slijede crni dani, a Pahora je prozvao jer se kaže “unaprijed odrekao mora i teritorija koji im pripada”. Premijerka Jadranka Kosor o Janšinoj prijetnji za sada ne razmišlja, a najavila je da će s njim uskoro razgovarati.
- Ako sam se dogovorila s Pahorom, dogovorit ću se i s Janšom - uvjerena je Kosor.
Podsjetila je da Janšina i njezina stranka pripadaju istoj političkoj obitelji - Europskoj pučkoj stranci.
- Slovenskim ‘da’ arbitraži okreće se nova stranica u odnosima Hrvatske i Slovenije, a to je i poruka ohrabrenja svim našim susjedima i cijelom jugoistoku Europe - rekla je Kosor. Predsjednik Josipović čestitao je susjedima na dobroj odluci. Smatra da je ovo velika pobjeda politike koja ide prema proširenju EU, ali i da će nedjeljni referendum ojačati prijateljstvo između Hrvatske i Slovenije. I njegov prethodnik Mesić zadovoljan je uspjehom referenduma, ali ne i rezultatom, za koji je mislio da će biti bolji.
- To je samo dokaz da je slovensko društvo podvojeno u pitanju odnosa s Hrvatskom i rješenja spora - rekao je Mesić.
Da referendum nije uspio, jedino rješenje bio bi Međunarodni sud pravde u Haagu. Slovenskim referendumom otpala je važna prepreka na hrvatskom putu u Europsku Uniju slažu se analitičari.
- Mi sad više nemamo alibija da nas Slovenija koči na putu u EU i morat ćemo se realno okrenuti rješavanju problema kako bismo zadovoljili europska mjerila - rekao je politički analitičar Damir Grubiša. Iako je Kosor uvjerena da ćemo pregovore s EU završiti do kraja godine, Grubiša nije toliko optimističan.
- Hrvatska bi mogla ostvariti ciljeve kad bi utrostručila svoje napore. Bojim se da do toga neće doći. Moja procjena je da će pregovori završiti 2011. - rekao je.

SLOVENSKO PRIMORJE 70 POSTO ZA ARBITRAŽU
Najveću podršku Arbitražni sporazum dobio je baš na području koje ga se najviše tiče, u Slovenskom primorju, gdje su ga podržali sa 70 posto. Usprkos negativnoj kampanji lokalnih političara. Gradonačelnik Pirana Tomaž Gantar za Večernji list je rekao da je protiv načina na koji su političari stavili breme sporazuma na leđa građana. Ne misli da će Slovenija dobiti izlaz na otvoreno more.

SLOVENIJA PRIJETI BLOKADOM ZBOG LJUBLJANSKE BANKE?
Slovenija bi navodno još mogla postavljati prepreke u procesu pregovaranja s EU. Navodno u diplomatskim krugovima Unije kruži priča kako bi Slovenija mogla blokirati zatvaranje poglavlja o slobodi kretanja kapitala zbog Ljubljanske banke, piše Jutarnji. No neki diplomati kažu kako se to pitanje tiče privatnih kompanija.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • marmont 07.06.2010.

    Zar nismo ušli u EU 2007. sa Rumunjskom i Bugarskom?

  • HUMI 07.06.2010.

    ovi dvoje se stvarno fukaju...

  • stari mudrac 07.06.2010.

    ne vjerujem joj ni da zapne u liftu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare