To je to što me zanima!

"Za ratove u Hrvatskoj i BiH je kriva Miloševićeva politika"

Kitarović je nazočila obilježavanju 20. obljetnice VRO 'Maestral' i oslobođenja hrvatskog kraljevskog grada Jajca. Povijest treba biti pouka i poruka, poručila je
Vidi originalni članak

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nazočila je obilježavanju 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije 'Maestral' i oslobođenja hrvatskog kraljevskog grada Jajca te je tom prilikom zahvalila svima, kako iz Hrvatske tako i iz Bosne i Hercegovine, koji su sudjelovali u združenoj operaciji.

U svom obraćanju, predsjednica je naglasila kako danas slavimo pobjedu samostalnosti i suverenosti BiH te pobjedu opstojnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima. 

Ured predsjednice

- Danas se prisjećamo i svih nevinih žrtava stradalih u ratnoj agresiji diljem BiH, bez obzira na nacionalnost, te egzodusa brojnih prognanika i izbjeglica - dodala je.

Događanja iz prošlosti trebaju biti pouka i poruka, trebaju biti prezentirana kroz istinu i činjenice te lišena svake dnevne politike. 

- A činjenice govore kako se u Hrvatskoj i BiH vodio krvavi rat koji je uzrokovala Miloševićeva velikosrpska politika. Činjenice govore kako je u Srebrenici počinjen najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata u Europi. I činjenice govore kako su vojne operacije u Hrvatskoj i BiH u ljeto 1995. godine spriječile još veće zločine na ovim prostorima te stvorile preduvjete za završetak rata i postizanje toliko željenog mira. Kako u Hrvatskoj, tako i u BiH - kazala je Predsjednica.

U nastavku svog obraćanja, Predsjednica je kazala kako je današnja BiH suočena s mnogim problemima, od političkih do gospodarskih, a put rješavanja tih problema svakako je i put prema euroatlantskim integracijama.

Ured predsjednice

- Na tom putu Republika Hrvatska će uvijek biti, ne samo dobar susjed i iskren prijatelj BiH, već i najveći zagovornik potrebe za njezinim punim uključivanjem u euroatlantske integracije - kazala je.

Samo je čvrsto zajedništvo hrvatskog naroda osiguralo njegovu opstojnost na ovim prostorima, istaknula je Predsjednica te dodala kako je danas ponovno potrebno to zajedništvo. No, osim njega, u BiH nam treba i duh europskog zajedništva, tolerancije i jednakopravnosti svih naroda, kako bi se postigao prosperitet.

Na kraju svog obraćanja, Predsjednica je naglasila kako će se o hrvatskom narodu u BiH, koji mora biti jednakopravan, i dalje posebno brinuti, a u svojim međunarodnim aktivnostima nastaviti zalagati da EU ne zaboravi na nužnost pune integracije BiH, a na dobrobit svih triju konstitutivnih naroda.

Idi na 24sata

Komentari 291

  • felipe 14.09.2015.

    Koliko se ono puta tijekom rata Franjo susretao sa Slobom??

  • GJURO 14.09.2015.

    Bravo Hrvatice naša. Drug Zoka nikad protiv Slobe nije ništa rekao, a niti neće. Normalno, jer svaki svoga štiti, sve ok,...

  • slave veliki 14.09.2015.

    Sve bi to lijepo bilo jos samo da je istina...e tu je problem..sto lazi nece da se prime i evo 20 godina kasnije,....svi mi znamo PRAVU ISTINU...a ovu mitingasku...e nju macku pod rep pa opet iduce godine...al uzalud..

Komentiraj...
Vidi sve komentare